PRONAĐEN DRUGI DIO PRIGOŽINOVOG AVIONA: Lokacija otkriva da je stvarno raznesen

Ruski mediji su objavili i snimku drugog dijela Prigožinovog aviona, koji se sastoji od krila i stajnog trapa na kojima nema tragova djelovanja protuzračne odbrane. No, posebno je zanimljivo da je drugi dio aviona pronađen oko tri kilometra od mjesta pada većeg dijela odnosno trupa aviona.

  • Svijet

  • 25. Avg. 2023  

  • 1

Danas je pronađen drugi dio aviona osnivača Wagnera Jevgenija Prigožina, koji se srušio u srijedu poslijepodne. Lokacija na kojoj je nađen drugi dio aviona mogla bi biti vrlo važna za istragu uzroka pada aviona u kojem je, tvrdi službena Moskva, poginuo i sam Prigožin, čovjek koji je poveo neuspjelu pobunu protiv ruskog ministarstva odbrane i, posredno, protiv samog ruskog predsjednika Putina.

Ruski mediji su objavili i snimku drugog dijela Prigožinovog aviona, koji se sastoji od krila i stajnog trapa na kojima nema tragova djelovanja protuzračne odbrane. No, posebno je zanimljivo da je drugi dio aviona pronađen oko tri kilometra od mjesta pada većeg dijela odnosno trupa aviona.

Udaljenost dva veća dijela zrakoplova na tlu znači da je moguće da se avion raspao u dva dijela relativno visoko u zraku, što bi pak mogla biti posljedica eksplozije u zraku. Treba podsjetiti i da su očevici pada naveli kako su prije pada začuli eksploziju

Očevici: Čuli smo eksploziju prije pada

Mještani regije Tver su jučer potvrdili rekli da su čuli prasak, a zatim vidjeli kako avion strmoglavo pada prema tlu. Jedan mještanin, Vitalij Stepenok (72), rekao je: "Čuo sam eksploziju ili prasak. Obično, ako dođe do eksplozije na tlu, čuje se odjek, ali bio je samo prasak i pogledao sam prema gore i vidio bijeli dim."

"Jedno krilo je odletjelo u jednom smjeru, a trup aviona je krenuo prema dolje", rekao je pokazujući rukama kako je avion krenuo prema tlu, pa je dodao: "A zatim je klizio na jednom krilu. Nije se strmoglavio, klizio je."

Stepenok je rekao da je skočio na bicikl i uputio se prema mjestu nesreće: "Sve je gorjelo. Ljudi su hodali okolo. Izvukli su nekoga, njegove ostatke... Nisam mogao razaznati. Samo sam vidio broj na avionu, koji sam im rekao, i to je bilo to."

Drugi mještanin, koji se predstavio kao Anatolij, rekao je: "Što se tiče onoga što se moglo dogoditi, reći ću samo ovo: to nije bila grmljavina, bio je to 'metalni' prasak - da to tako kažem. Već sam čuo takve stvari."

Američki dužnosnici: Prigožin ubijen bombom u avionu

Američki dužnosnici smatraju da je avion u kojem se nalazio Jevgenij Prigožin namjerno srušen, ali dodaju kako ne izgleda da je oboren projektilom zemlja-zrak. Preliminarne procjene američke vlade, za koje su dužnosnici naglasili da su nepotpune, sugeriraju da je bomba eksplodirala u zrakoplovu ili da je neki drugi oblik sabotaže uzrokovao nesreću sjeverozapadno od Moskve.

To bi bilo su skladu s tezom da se avion raspao u zraku nakon eksplozije te su njegovi dijelovi nađeni na relativnoj velikoj udaljenosti. 

Ruska vlada je potvrdila da istražuje uzrok nesreće, ali nije ponudila objašnjenje. Kremlj je danas poručio da je tvrdnja da je Rusija namjerno srušila Prigožinov avion "apsolutna laž".

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...