FARIS MARUKIĆ: "Presuda je pravna pobjeda nad legitimnim predstavljanjem. Nećete nam ogaditi slobodu i građansku državu"

Možda će botovi napraviti neki "simpatičan" mim kojim će uporediti građansku Bosnu i Hercegovinu s Islamskom državom kao što je do sada bila praksa.

  • Mini market

  • 28. Avg. 2023  

  • 1

Legitimno predstavljanje je diskriminatorno. Članovi Predsjedništva BiH moraju se birati na području cijele države, a ne iz entiteta. Delegati u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH moraju biti izabrani s teritorije cijele države. Dakle, Predsjedništvo BiH – jedna izborna jedinica. Dom naroda PS BiH – jedna izborna jedinica. Bez entiteta.

Ovo je suština presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u predmetu Slaven Kovačević protiv BiH. Sud u Strazburu presudio je prije godišnjih odbora, a službena objava bi, kako saznaje Istraga sedmice Hayat TV-a, trebala bi biti do kraja ovog mjeseca.

Piše: Faris Marukić za Politički.ba.

Slaven Kovačević u medijima izjavi da se suverenitet vraća u ruke GRAĐANIMA.

Ova presuda nije samo pravna pobjeda, već je i svojevrsno moralno ohrabrenje.

Nadam se da će više političkih grupacija razmljeti vrijednosnu superiornosti te borbe u odnosu na fotelje upravnih odbora javnim preduzeća, komisija, paušala i naknada.

Ali ne lezi vraže.

Znam nije ovo jedina presuda koja postoji i da će do njene ugradnje u pravni sistem trajati, ali dizanje na noge istinske slobodarske države je višegeneracijski proces i ne treba padati na priče "država sad ili nikada". Ovaj narativ se namjerno plasira kako bi se odustalo i pristalo na lažne kompromise.


Nekim se dojučerašnjim "građanistima" presuda nije baš svidjela.

Već godinu dana mantraju o "evropskom Dodiku" i potrebi da se pristane na legitimno predstavljanje Hrvata da bi se "postigao politički pluralizam unutar ovog naroda".

U međuvremenu Dodik i Čović uzeše sve poluge vlasti, a Stanivuković i HDZ 1990 nisu više (formalno ili neformalno) politička opozicija.

Premijer Federacije Nermin Nikšić nam već posla poruku da ne treba biti euforičan, krajnji cilj jeste Evropa, ali, kaže on, iskustvo nam govori da sama presuda u BiH ne znači da će automatski biti i provedena.

Možda bi neko ovu poruku prihvatio kao realnost da na front ne poslaše ono malo "analitičara" koji se nisu ugradili u ministarstva i upravne odbore, da nam ispričaju istu ili čak nešto turobniju priču.

Možda će botovi napraviti neki "simpatičan" mim kojim će uporediti građansku Bosnu i Hercegovinu s Islamskom državom kao što je do sada bila praksa.

Uzalud!

Mi ćemo strpljivo čekati da nam država bude zasnovana na vrijednostima za koje se vi formalno, sada već očito lažno zalažete.

Radit ćemo na tom cilju svakodnevno.

Nećete nam ogaditi slobodu i građansku državu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...