ALIJA KOŽLJAK NA OBILJEŽAVANJU GODIŠNJICE 1. KORPUSA ARMIJE RBiH: "Pomoć ne dolazi s polja sve dok nismo jaki"

Kožljak je na početku svog govora izrazio zadovoljstvo i čast što se obraća u ime člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

  • Vijesti

  • 02. Sep. 2023  

  • 0

Alija Kožljak, savjetnik člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denisa Bećirovića obratio se jučer na obilježavanju godišnjice osnivanja 1. korpusa ARBiH.

Kožljak je na početku svog govora izrazio zadovoljstvo i čast što se obraća u ime člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

"Bez sumnje, 1. Korpus je bio jedna od najznačajnijih operativnih vojnih formacija slavne Armije Republike Bosne i Hercegovine. Dopustite mi da i u svoje ime, kao ponosni pripadnik 1. Korpusa, uputim najiskrenije čestitke u povodu ovog velikog datuma. U najtežim vremenima, kada su mnogi u svijetu vjerovali da će Sarajevo biti okupirano za nekoliko dana, da će Bosna i Hercegovina nestati, učinili ste nadljudske napore da nova pokoljenja žive u slobodi, miru, u nezavisnoj i suverenoj državi BiH", naveo je.

Istakao je značaj Prvog korpusa, te iskazao duboko poštovanje najboljim sinovima na svemu učinjenom.

"Ostat će trajno zabilježeno da su slabo naoružani borci Armije RBiH herojski zaustavili višestruko nadmoćnijeg agresora. Oni su najzaslužniji za odbranu države, za spas ideje multietničke i slobodne Bosne i Hercegovine. Borci 1.korpusa Armije RBiH ispisali su nezaboravnu historiju borbe za odbranu ovoga prostora, države i civilizacijskih vrijednosti moderne Evrope. Tu istinu nikada ne smijemo prestati govoriti. S ponosom danas govorimo o tome da je istinu o herojskoj borbi branitelja Bosne i Hercegovine priznala i Evropa 9. maja 1995. godine, kada je Armija RBiH, kao jedina legalna oružana sila iz Bosne i Hercegovine, pozvana da učestvuje na vojnoj parade u Parizu, upriličenoj povodom Dana pobjede nad fašizmom", podsjetio je.

Dodao je kako je Evropa tim činom odala priznanje časnoj borbi koju je vodila ARBiH, svrstavši je u evropsku antifašističku porodicu.

"Obaveza nam je da stalno podsjećamo na našu herojsku prošlost, ali i da gradimo budućnost. Poruke da niste posustali kada je bilo najteže, protiv višestruko brojnijeg i opremljenijeg agresora, biće najbolji putokaz za nove generacije. Sa ponosom se prisjećamo svih boraca, koji su se bespoštedno i herojski borili za našu slobodu, nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet naše domovine. Stoga, duboku zahvalnost iskazujem ratnim vojnim invalidima, porodicama šehida i poginulih boraca, zlatnim ljijanima i svim borcima za nesebičan doprinos u odbrani i izgradnji naše države Bosne i Hercegovine. Podsjećanje na našu herojsku borbu predstavlja i stalnu obavezu da čuvamo Bosnu i Hercegovinu od svih nasrtaja na njen suverenitet i teritorijalni integritet, ali i da budemo podstrek mladim generacijama u njenoj izgradnji kao moderne i prosperitetne države", kazao je.

Podsjetio je također kako je ARBiH sačuvala ideju slobode, jednakosti i ravnopravnosti svih građana u evropskoj državu BiH.

"Na temelju historijskih iskustava moramo izvući pouke: ako želimo mir i stabilnost zemlje moramo izgraditi jake institucije naše države i efikasne sigurnosne agencije, efikasne Oružane snage, spremne da odbrane zemlju. Naučili smo da pomoć ne dolazi spolja, sve dok mi nismo jaki. Zato, nikada ne smijemo biti slabi.

Jaki možemo biti samo ako smo jedinstveni, mudri i pametni. Nažalost, napadi na državu Bosnu i Hercegovinu nisu prestali ni danas, trideset godina nakon agresije.

Velikodržavni protagonisti su nakon 1995. mijenjali metode i taktiku, ali cilj je ostao isti. Na fonu ovakvih i sličnih instrukcija, čelnici bh. entiteta RS, uz pomoć nekih vanjskih centara moći, pokušavaju u miru da dobiju ono što ratni zločinci nisu mogli ostvariti agresijom na Republiku Bosnu i Hercegovinu i genocidom nad Bošnjacima.

Takvoj zločinačkoj politici moramo se odlučno i organizirano suprotstaviti. Protiv naše zemlje i svih onih koji je iskreno brane, oni su odavno pokrenuli intenzivni hibridni rat, kroz političko, medijso, psihološko, diplomatsko, i obavještajno i dr. djelovanja. Oni su nasrnuli na dva važna stuba opstojnosti Bosne i Hercegovine, Ustavni sud i Ured visokog predstavnika BiH. Znaju da, neutralisanjem ovih institucija, niko ih mirnim putem ne bi mogao zaustaviti da nastave sa nasrtajima na druge državne institucije, čime bi ozbiljno narušili funkcionisanje države BiH, ali i sigurnosti u državi i šire. Ipak, moraju znati da mi nećemo nikada pokleknuti. Nećemo prestati tragati za najefikasnijim načinima zaštite nezavisnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta države Bosne i Hercegovine. Bosanskohercegovačke političke snage moraju biti spremne da svim raspoloživim potencijalima pomognu legalnim državnim organima s ciljem zaustavljanja političkih ekstremista. Svi zajedno moramo pokazati da je legalno postupanje ispravno, te da to separatističke, rušilačke snage nikada neće mući pobijediti. Pred nama je borba za jednaka ljudska prava svih ljudi i demokratsku državu Bosnu i Hercegovinu. Naša vizija Bosne i Hercegovine je jedna, jedinstvena, demokratska i pravna država, članica euroatlantske porodice zemalja, u kojoj se slobodno razvijaju i poštuju različiti identiteti ― etnički, vjerski, regionalni, socijalni i drugi, ali i izgrađuje zajednički državni identitet Bosne i Hercegovine. Mi nepokolebljivo nastavljamo naš put ka punopravnom članstvu u EU i NATO-u. Bosna i Hercegovina pripada svjetskoj porodici slobodnih i demokratskih zemalja i naše mjesto je u društvu najrazvijenih država svijeta. Cjelovita i jedinstvena Bosna i Hercegovina nema alternativu", poručio je Kožljak.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...