"TEŠKO JE PREDVIDJETI KAKO ĆE SE SVE RAZVIJATI: "Bećirovićev savjetnik Alija Kožljak o mogućem novom sukobu na tlu Bosne i Hercegovine (VIDEO)

Naime, mjesecima, pa i godinama unazad dolaze prijetnje iz RS-a što se tiče odcjepljenja, pa potom i Ustavni sud. Također, imali smo i proteste na međuentitetskim linijama.

  • Politika

  • 14. Okt. 2023  

  • 0

Govoreći o miru u Bosni i Hercegovini, Alija Kožljak, bivši vojni predstavnik BIH pri NATO savezu, šef Kabineta člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denisa Bećirovića, u emisiji '7PLUS' Hayat TV, naglašava da je NATO dobio mandat da uspostavi sigurnost, održava mir i osigura stabilnost u državi.

Naime, mjesecima, pa i godinama unazad dolaze prijetnje iz RS-a što se tiče odcjepljenja, pa potom i Ustavni sud. Također, imali smo i proteste na međuentitetskim linijama.

"Antiustavno djelovanje i političke manipulacije ozbiljno ugrožavaju sigurnost. Bilo kakvo ugrožavanje sigurnosti bi moglo dovesti do sukoba. Međunarodna zajednica, NATO, ali i EUFOR jako vode računa da preventiraju bilo kakav razvoj događaja koji bi doveo do konflikta. Institucije BiH rade kvalitetno svoj posao i radeći svoj posao doprinose da se pravovremeno preventira bilo kakav sukob. Nema naznaka za bilo kakve sukobe u BiH, ali svakako ovo antiustavno djelovanje treba ozbiljno shvatiti", istakao je Kožljak.

Vidimo razilaženja oko teme Ustavnog suda. SNSD i Trojka blokiraju sjednice, ne podržavaju zakone, Kožljak se dotakao toga hoće li Trojka popustiti, te kako će se sve ovo završiti.

"Teško je predvidjeti kako će se sve razvijati. Bitno je da međunarodna zajednica i EU, ali i drugi strateški partneri BiH kao što su UK i SAD, vrlo su zainteresovani da BiH ostvari progres na evropskom putu. Na taj način i djeluju. Vrlo su relevantan partner u tom pogledu ohrabrujući te političke opcije da prevaziđu svoje konfliktne situacije i zajednički rade na progresu, prvenstveno po pitanju usvajanja zakona koji će se ticati 14 prioriteta Evropske komisije. Očigledno je da neki zahtjevi, prvenstveno iz entiteta RS, nerealni su i vidjet ćemo koliko će biti ozbiljne ove druge snage da se pravilno nose sa tom situacijom", rekao je Kožljak.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...