JEDNA, DVIJE, LEBLEBIJE: Recept za sendvič toliko zasitan da može zamijeniti ručak, punjen je salatom koja obiluje proteinima

Tokom velikih vrućina ne želimo puno vremena provoditi u kuhinji kako bismo pripremili ukusne obroke. Ako je to ikako moguće - ne želimo uopće paliti šporet i rernu. U tim trenucima sendviči i tortilje punjene hladnim narescima nameću se kao sjajno rješenje.

  • Gastro

  • 09. Sep. 2023  09. Sep. 2023

  • 0

U ljetno vrijeme preporučuje se upotreba što je moguće više svježeg voća i povrća koji su trenutno u sezoni poput paradajza, paprika i krastavaca, s obzirom na to da obiluju vitaminima i mineralima.

Povrće i voće sljubite s omiljenim izvorima bjelančevina. Unaprijed možete termički obraditi veće količine mesa ili jaja, podijeliti ih na porcije, staviti u hladnjak te iskoristiti po potrebi, prenosi Zadovoljna.hr.

Termički obrađene bjelančevine možete kupiti u trgovini ili iskoristiti one iz konzerve.

Mi vam predlažemo ručak upravo s potonjom kombinacijom: sendvič punjen salatom od leblebija koji obiluje proteinima biljnog porijekla. Ako za ovaj recept iskoristite leblebije iz konzerve ili staklenke, ručak ćete spremiti za svega pet minuta.

Sastojci za sendvič sa leblebijama:

2 kriške hljeba po želji

120 g kuhanih leblebija

1 kašika majoneze

1 kašika nasjeckanog luka

1 čajna kašika senfa

½ stabljike celera

so i biber po želji

nekoliko listova zelene salate

nekoliko kriški svježeg paradajza

Priprema sendviča sa leblebijama:

1. Leblebije ocijedite od tekućine iz konzerve i lagano isperite. Celer i luk nasjeckajte na sitne komade.

2. Viljuškom zdrobite leblebije, pomiješajte ih s celerom i lukom.

3. Dodajte majonezu, senf, so i biber po želji.

4. Na krišku hljeba dodajte list zelene salate, pripremljenu smjesu od leblebija i nekoliko kriški svježeg paradajza.

5. Poklopite sendvič drugom kriškom hljeba i odmah poslužite.

Savjet plus:

Hljeb možete lagano tostirati, ali to nije neophodno. Tako pripremljenu smjesu od leblebija možete staviti i u tortilju. Sendvič možete upotpuniti povrćem po želji te dodati koju krišku tvrdog sira.

Prijatno!:) 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...