S FARME PO MEDALJE: Šampion se posla ne stidi, s traktorom na maturu

Vrijedan je. Nije mu teško bilo šta raditi. I ponosan je sa svim što je do sada postigao. Život je pred njim pa i ostvarenje svega onog što je zacrtao jer, priznaje, po prirodi je takav: šta zamisli – ostvari.

  • Društvo

  • 16. Sep. 2023  

  • 0

Uvremenu kada njegovi vršnjaci žude za novom tehnologijom, putuju, obilaze svijet, pa i razmišljaju da negdje daleko započnu novi život, 19-godišnji Džemal Bukvić iz Tomislavgrada, ne može zamisliti da na nekom drugom mjestu ostvaruje svoje snove.Mladić je državni prvak u atletici, a svoga rada od kojeg živi se ne stidi.,

A, snova ima ovaj vrijedni mladić. I ostvaruje ih.

Vrijedan je. Nije mu teško bilo šta raditi. I ponosan je sa svim što je do sada postigao. Život je pred njim pa i ostvarenje svega onog što je zacrtao jer, priznaje, po prirodi je takav: šta zamisli – ostvari.

Njegov dan počinje nešto iza četiri sata ujutro. I tako već godinama, točnije od sedmog razreda osnovne škole.

Završio je srednju školu. Taj završetak zbog njegovog postupka cijelog života pamtit će i on, i njegovi nekadašnji prijatelji iz školskih klupa.

"Iako sam imao položeno za auto i mogao doći automobilom, na svoju maturu sam došao traktorom. Bila je to baš atrakcija", smješkajući se priča ovaj simpatički mladić.

alt

Ovaj svršeni srednjoškolac još kao dječak dan bi započinjao i završavao u štali. Brinuo se tada, čini to i danas, o 20 krava. Sada je stado veće no što je nekada bilo, ali to za ovog vrijednog mladića ne predstavlja problem.

"Od sedmog razreda brinem o kravama, bavim se poljoprivredom… Meni, vjerujte, ništa nije teško raditi. Pošteno zarađujem jer želim sebi i svojima osigurati bolji život, stvoriti ljepše uslove. Zidam, šalujem… sve što treba", priča na početku Džemal.

Voditi brigu o 20 krava nije nimalo lako. Kada ima drugih obaveza svakako da će mu pomoći ukućani.

"Raditi se mora, ali da mi je naporno do sada bih odustao od svega. Ja to volim i radim", ponosno nastavlja on.

Rekreativno bavljenje atletikom brzo je preraslo u profesionalno.

"Prije tri godine počeo sam profesionalno trčati, a 2022. godine postao sam juniorski prvak na 10 i 20 kilometara. Ove godine osvojio sam još jedan pehar postavši državni juniorski prvak na 10 kilometara. Ove nedjelje učestvujem u Sarajevu na državnom prvenstvu na 21 kilometar", govori.

Kada završi obaveze u štali, počinje njegov trening. Svako jutro trči 10 do 20 kilometara.

"Time se ispunjavam i živim život kakav sam uvijek zamišljao. Zar ima šta ljepše od života provedenog u prirodi", zapitat će se on.

Veli da mu nikada nije palo na pamet da razmišlja da izvan Bosne i Hercegovine nastavi ispisivati stranice svog života.

"Lijepo mi je i ne planiram nikada otići iz BiH. Pa, gdje će mi biti ljepše?! Ne bih mogao zamijeniti neki ‘vanjski’ život sa ovim trenutnim kakav imam. Uživam u prirodi, šetnji, trčanju… Privređujem i zarađujem", priča Džemal Bukvića reportažu o njemu je napravio Hayat.ba.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...