MINISTAR HRNJIĆ KONSTATUJE: "Porazno da nakon zadnjih tridesetak godina nismo uspjeli bar 50% svojih potreba hrane proizvesti sami za sebe"

Kažem još jednom Narod i Pravda jeste gradila kampanju i nijedno imenovanje u Narodu i Pravdi dakle nije došlo da kažem nekakvim van stranačkim aktivnostima, nego je to isključivo rad kadrovske komisije Naroda i Pravde koja rekao sam vrlo stručno radi svoj posao.

  • Ekonomija

  • 18. Sep. 2023  18. Sep. 2023

  • 0

Kemal Hrnjić, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH aktulenim temma govorio je u političkim minutama na FTV-u. 

Imenovanje Rusmira Isaka

„Pa gledajte, vlada je kolektivni organ i donosimo kolektivno odluke i vlade su tu da provode politike stranaka koje participiraju u većini u vlasti. Dakle to radi Federalna vlada, sva imenovanja koja je vlada do sada uradila i koja će uraditi su ustvari slijed dogovora političkih koalicionih partnera koji participiraju u vladi.

Dakle Narod i Pravda je sigurno odgovorna za svoje kadrove, svaka stranka koja imenuje svoje kadrove odgovorna je i za pozitivan, ali i za negativan rad tih kadrova i snosit će odgovornost svojim biračima. Ja sam ponosan na stranku kojoj pripadam, jer Narod i Pravda sasvim profesionalno, korektno, kadrovska komisija te stranke vrlo stručno bira kadrove koje će kandidirati u izvršnu vlasti i do sada se ponosim sa imenima koje je Narod i Pravda dakle dala na izvršne funkcije.

Mi naravno ne možemo utjecati na ono šta će raditi naši partneri i mislim da nije ni korektno da mi biramo partnerima njihove kadrove. Naravno oni su odgovorni za svoje kadrove i oni će svojih biračima sigurno podnositi račun na narednim izborima da li su dobro odabrali ili loše. Kažem još jednom Narod i Pravda jeste gradila kampanju i nijedno imenovanje u Narodu i Pravdi dakle nije došlo da kažem nekakvim van stranačkim aktivnostima, nego je to isključivo rad kadrovske komisije Naroda i Pravde koja rekao sam vrlo stručno radi svoj posao.

A mi jesmo gradili kampanju, rekli smo da neće biti zapošljavanja, da neće biti konkursnih procedura namještenih i da će ovaj neko nekome namještati neka radna mjesta i mislim da smo do sada to obećanje izvršili građanima i da su sada puno transparentnije i jasnije procedure u svim oblastima, posebno tamo gdje su kadrovi Naroda i Pravde, dakle ti su konkursi javni, nikome nisu namješteni, nego jednostavno svi građani federacije i države Bosne i Hercegovine imaju pravo oni koji ispunjavanju uvjete na te pozicije da se prijave. Dakle mi jesmo održali svoje obećanje, kažem nažalost ne možemo utjecati na partnere, partneri sami biraju svoje predstavnike.“

Kako poboljšati zastupljenost BiH proizvoda

„Mi smo potpuno ovisna zemlja, prehrambeno ovisna zemlja. Dakle mi kada bi nam zabranili sada uvoz mi bi sigurno došli u problem sa hranom i to je nešto što je za mene porazno, da nakon zadnjih tridesetak godina nismo uspjeli barem 50% svojih potreba hrane proizvesti sami za sebe.

Zašto je to tako? To sigurno snose odgovornost oni koji su vodili ovu zemlju zadnjih 30 godina i koji su vodili poljoprivredu ove zemlje zadnjih trideset godina. Evo mi pokušavamo dakle da napravimo sve, da podignemo taj nivo proizvodnje, samo kada mi budemo proizvodili za sebe dovoljno onda neće biti potreban uvoz.

Mi ne možemo sad plakati što uvozimo, a nemamo dovoljne potrebe svoje hrane, samo jedan primjer, vidjeli smo u pandemiji da je predsjednik Srbije kanio zabraniti izvoz pšenice i stočnih žita prema Bosni i Hercegovini prije godinu i pol dana. Naša cijela industrija kad je u pitanje peradarstvo bi došla u problem mi tu nemamo ni 20% svojih, ne proizvodimo za svoje potrebe hrane za te pilenke, a 80% i više uvozimo.

Potpuno smo ovisni o drugoj zemlji i to je nedopustivo dakle imamo dobru industriju, peradarstvo, a ovamo nemamo hranu za osnovnu sirovinu. To je nešto što je proces donošenja loših odluka koje smo imali u proteklom periodu i to nam se sad odbija o glavu. Dakle mi moramo proizvoditi da bi onda nekako smanjili taj uvoz, mi za sada to nemamo.“

Zakon o šumama FBiH

„Pa gledajte ako ga ne donesem u narednih godinu dana mislim da ćemo biti u stvarno teškoj poziciji kad su šume u pitanju. Ne smijemo to čekati istek mandata, mi intenzivno radimo na tom zakonu, nekako mi je to čudno pitanje, puno je suprotstavljenih mišljenja, puno je tu vjerovatno i interesa, puno je tu nekakvih lobističkih grupa koje lobiraju za zakone kakvi njima odgovaraju.

Moj je stav da vlada mora preuzeti odgovornost u ovom konkretnom slučaju. Ministarstvo poljoprivrede vodoprivrede i šumarstva federacije mora preuzeti na sebe odgovornost,  mi moramo voditi tu politiku, nikako politiku šuma da vodi neko izvan ministarstva, poštovat ćemo i u struku, poštovat ćemo fakultete, poštovat ćemo sve zainteresovane strane, ali mi ćemo sigurno donijeti zakon na sto i ponuditi u parlamentarnu proceduru i onda će biti odgovornost na svim parlamentarnim strankama da usvoje ili ne usvoje taj zakon, ako ga ne u svoje mislim da radimo zločin prema generacijama koje dolaze.“

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...