MEĐUNARODNA ZAJEDNICA KASNO NA KOSOVO STIŽE: Zapad konačno shvatio da Vučić nije faktor stabilnosti, ali kasno - naoružan je do zuba!

Zapad je do sada bio nijem na sva upozorenja onih koji su se opekli o politiku koju promovira Vučić, radikal koji zvecka oružjem, a promovira mir!

  • Mini market

  • 30. Sep. 2023  30. Sep. 2023

  • 0

Sjedinjene Američke Države, zemlje Evropske unije u šoku. Od sinoć usijani telefoni. Aleksandra Vučića lično zove Antony Blinken, razgovaraju o važnosti poduzimanja trenutnih mjera za de-eskalaciju situacije na Kosovu, a nakon nasilja prošlog vikenda!

Srpsko raspoređivanje vojske duž granice s Kosovom zabrinulo je SAD te je Bijela kuća pozvala Beograd da povuče snage.

S malo zakašnjenja uključila se i Evropska unija. Iz Brisela visoki predstavnik Evropske unije (EU) za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell pozvao je Srbiju da odmah zaustavi kretanje vojske uz granicu s Kosovom i povuče do sada raspoređene trupe.

A, pokret srbijanskih snaga duž granice s Kosovom događa se otprilike sedam dana nakon napada na kosovsku policiju u Banjskoj kod Zvečana 24. septembra, gdje je ubijen policajac, piše novinska agencija Patrija.

I sve gore navedeno i dalje ih nije opredijelilo da konačno izreknu istinu da Aleksandar Vučić nije nikakav faktor stabilnosti na Balkanu, a u šta su ga promovirali upravo zapadni lideri!

Stoga ih nije loše napomenuti da su skoro Sjedinjene Američke Države (SAD) Vojsci Srbije isporučile 66 lakih oklopnih vozila Humvee (HMMWV – High Mobility Multipurpose Wheeled Vehicle), nabavljenih preko direktnog komercijalnog ugovora sa američkom kompanijom AM General.

Na Instagram kanalu Ambasade SAD u Srbiji pisalo je da su vozila u kasarni u Pančevu i biće korištena, između ostalog, za potrebe učešća u međunarodnim mirovnim misijama. U Kongresu je postavljeno pogrešno pitanje – zašto se Srbija i dalje naoružava iz Rusije i Kine, a ne čemu će služiti to oružje?

Da ih umiri Vučić je nabavio i oružje iz SAD-a, a evo sad im demonstrira za šta će ga koristiti.

Prva misija je tu! Dakako, mirovna na Kosovu!

A, zapad očito ne razumije da je uvijek bolje spriječiti nego liječiti, jer nedavno je, licemjerna politika Administracije SAD-a tvrdila da najnovija nabavka oružja Srbiji omogućava ne samo da bude efikasna u poslovima čuvanja mira u svijetu, već i da je to „odličan prvi korak“ u ostvarivanju interoperabilnosti s Vojskom SAD.

Dakle, potpuno isti narativ kao i kod Vučića. Samo je pitanje kako Srbija, koju niko ne napada čuva mir, dok je ova zemlja poznata kao agresor i aspirator na susjedne zemlje kako na njihov teritorijalni integritet tako i na suverenitet, a čemu svjedoče Bosna i Hercegovina i Kosovo.

A, Srbija se posljednjih godina naoružava do zuba, moderniziraju Vojsku, a svakih nekoliko mjeseci održava neku vojnu paradu, s koje nam Vučić, uz obavezno prisustvo Milorada Dodika govori o važnosti očuvanja mira.

Zapad je do sada bio nijem na sva upozorenja onih koji su se opekli o politiku koju promovira Vučić, radikal koji zvecka oružjem, a promovira mir! Možda su sada i shvatili, ali bit će kasno, jer oružje je već u Srbiji!

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...