VIOLA VON CRAMON-TAUBADEL ZA BEOGRADSKE MEDIJE: "Mjere EU protiv Srbije su na stolu, teško je povjerovati da Vučić nije znao za kupovinu oružja"

“Nema sumnje da bi se sada neko u Srbiji mogao zapitati – zašto moramo da trpimo bilo kakve mjere ako ste nam do jučer govorili da on je dobar momak koji radi sjajne stvari? Potpuno sam svjesna da je EU trebalo da bude mnogo strožija prema Vučiću i režimu SNS u komunikaciji.

  • Regija

  • 10. Okt. 2023  

  • 1

U intervjuu za dnevni list “Nova”, eurozastupnica Viola von Cramon-Taubadel istakla je da mjere koje se spremaju u Evropskoj uniji, zbog oružanog sukoba u Banjskoj, nisu usmjerene protiv građana Srbije i da njihovo uvođenje ovisi od bezuslovne saradnje Srbije u istrazi.

Ona smatra da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kontroliše mnoge stvari koje se dešavaju u zemji, te da je teško povjerovati da nije znao šta se dešava oko kupovine oružja ili organizovanja grupe koja je bila u Banjskoj.

U razgovoru za Novu, Viola von Cramon-Taubadel je istakla da bi eventualne mjere trebalo da naprave štetu vladajućem režimu u Srbiji, uz napomenu da su opravdane kritike da Evropska unija nerijetko bila blaga prema Vučiću i Vladi Srbije.

“Nema sumnje da bi se sada neko u Srbiji mogao zapitati – zašto moramo da trpimo bilo kakve mjere ako ste nam do jučer govorili da on je dobar momak koji radi sjajne stvari? Potpuno sam svjesna da je EU trebalo da bude mnogo strožija prema Vučiću i režimu SNS u komunikaciji.

Najavili ste da se spremaju mjere protiv Srbije i da je taj paket sankcija već spreman. Šta će on podrazumjevati? Koje su mjere u pitanju?

Ne mogu da iznosim detalje, jer je još uvijek povjerljivo i u toku je diskusija. Ipak, ono što sam ranije rekla nekim medijima, mogu i sad da potvrdim – mjere su zaista na stolu i lopta je u dvorištu Srbije. Ovdje bih željela da budem kristalno jasna – to nisu sankcije EU, jer bi ih onda u Vijeću jednoglasno usvojile sve države članice. Riječ je o ‘mjerama’ koje usvaja i sprovodi Evropska komisija, a na prijedlog Vijeća. To je sada apsolutno u njihovim rukama i dozvolite mi da naglasim da Evropski parlament u tome nema nikakvu ulogu. U suštini, ako budu usvojene, bile bi recipročne mjere sa oni što sada ima Kosovo – nema zvaničnih sastanaka sa liderima EU i ukidanje sredstava IPA fondova. Njihovo uvođenje apsolutno ovisi od pune i bezuslovne saradnje Srbije u istrazi o napadu na Banjsku. Mnogo je otvorenih pitanja i na Vučiću je da osigura odgovarajuću istragu i transparentnost o tome šta se dogodilo. Kad Službe sigurnosti EU donesu zaključke istrage, tada ćemo reagovati.

Da li je pošteno da Evropa kažnjava i građane Srbije zbog ponošanja Aleksandra Vučića koji je donedavno bio njen jedini sagovornik iz naše zemlje, “faktor mira i stabilnosti” i “kredibilni partner”?

Naprotiv, to nisu mjere usmjerene prema građanima! EU ima, grubo rečeno, dvije glavne tačke za Srbiju – novac i režim besplatnog putovanja za građane. Vraćanje viza bi najviše pogodilo obične građane i zato sam generalno protiv toga. Moramo da udarimo tamo gdje će to napraviti štetu vladajućem režimu – a to je smanjenje novca iz fondova EU. Međutim, slažem se sa vama da je komunikacija EU prema Vučiću i Vladi Srbije u najboljem slučaju bila dvosmislena i nema sumnje da bi se sada neko u Srbiji mogao zapitati – zašto moramo da trpimo bilo kakve mjere ako ste nam do juče govorili da on je dobar momak koji radi sjajne stvari? Potpuno sam svjesna da je EU trebalo da bude mnogo stroža prema Vučiću i režimu SNS u komunikaciji. Nije ni čudo što će običan građanin pomisliti da EU podržava Vučića ako predsjednik Komisije ili komesar Olivér Várhelyi dođe i otvoreno ga pohvali. Ipak, vidim da se stvari mjenjaju posebno poslije rata Rusije protiv Ukrajine; Evropska narodna partija više ne stoji ni iza Vučića ni iza SNS. Ipak, premalo i prekasno.

alt

Viola fon Kramon (Foto: Evropski parlament)

Kako vi vidite ono što se dogodilo u Banjskoj? Na osnovu čega bazirate uvjerenje da je da je srpska vlasti umiješana u oružani sukob?

Još uvijek ima previše pitanja bez odgovora. Šta se tačno dogodilo, kako je ovolika količina oklopnih vozila sa naoružanjem i vojnom opremom stigla na sjever? Кo stoji iza ovoga i koje kriminalne grupe se tu još kriju? Da li je ovakva akcija moguća, a da srpske vlasti nisu svjesne ili čak ne pomažu? Da li je to tada dirigovala Srbija, ili je odgovornost, kako je tvrdio, bila isključivo Milana Radoičića? Još nam nije jasno. Rekla bih da Srbija nema interes za veći vojni napad ili za bilo kakav rat. Bar sam tako shvatila iz reakcija iz Beograda. Ali jasno je da su mnoge stvari pošle naopako i stabilnost je ugrožena. Predsjednik Vučić kontroliše mnoge stvari koje se dešavaju u Srbiji i zaista je teško povjerovati da nije znao šta se dešava oko kupovine oružja ili organizovanja agresivne grupe. Sada je u njegovim rukama da osigura odgovarajuću istragu i transparentnost o tome šta se dogodilo.

U Srbiji je podrška EU i integracijama godinama u padu, da li imate bojazan da bi ovakva odluka mogla da pojača euroskepticizam u Srbiji?

Apsolutno, svjesni smo da treba praviti razliku između režima i naroda. To radimo i na drugim mjestima, na primjer u Gruziji ili Bosni gdje vladajuće elite i stanovništvo imaju različite aspiracije. Posebno bi bilo nepravedno prema građanima Srbije da im neko dođe i kaže – EU je pogriješila sa Vučićem, pa ćete sada da platite. Zato će putovanje bez viza da ostane. I šta bi trebalo da uradimo bolje kao EU – da pošaljemo jasnu poruku vladi kaa su stvari loše, što je bio rijedak slučaj, ako izuzmemo nas malobrojne.

Da li je Vučić poslije svega jedini i kredibilni partner EU iz Srbije? Sa kim iz naše zemlje bi EU trebalo da razgovara?

Nikada nije bio jedini, a je njegov kredibilitet poslije 24. septembra veoma upitan. Sarađujemo sa širokim spektrom aktera u Srbiji, uključujući civilno društvo, opozicione lidere i razne zvaničnike. Osnovni cilj EU je da podrži demokratske procese i reforme u zemlji. Ja se lično angažujem sa svim progresivnim, kritičnim i nezavisnim glasovima u zemlji jer oni pružaju pravi uvid u stanje u zemlji. Ali, moja poruka bi bila – više ljudi, posebno onih u nevladinim organizacijama, istraživačkim centrima i akademskoj zajednici – mora da se angažuje u srpskoj politici. Jednostavno, previše se troši politički kapital jer ti ljudi ne žele da uđu u političku arenu jer nije pravo vrijeme ili je „previše prljavo“. To bi bio veliki podsticaj za reforme i transformaciju Srbije.

Može li Vučić da izbjegne bavljenje pitanjem Кosova raspisivanjem izbora?

Ne mogu da kažem šta on može da izbjegne ili stavi kao temu za izbore. Uopšteno govoreći, željela bih da se razgovori Srbija-Кosovo okončaju i da svi krenemo dalje jer to spriječava taoce oba društva da se bave egzistencijalnim pitanjima.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...