UPOZORENJE IZ BANJE LUKE: “Mi u Bosni i Hercegovini trebamo osuditi svaki zločin i ne trebamo se vjerski dijeliti, moguće je da ima usijanih glava..."

Dešavanja na Bliskom Istoku reflektiraju se na pogoršanje sigurnosne situacije i na europskom tlu.

  • Društvo

  • 20. Okt. 2023  

  • 0

Pojačane kontrole, strah od terorizma, oprez. Pojedinačni incidenti već su primjetni, a zemlje Evrope podižu stepen sigurnosti na viši nivo. Na oprezu su i agencije u našoj zemlji. Stanje je dobro, a informacije o mogućim prijetnjama se prate.

Zbog odmazde i terorističkih napada nakon razaranja u Pojasu Gaze, ali i masovnih protesta širom svijeta, koji su uslijedili, evropske zemlje podižu stepen sigurnosti. Pojačana kontrola na granicama zemalja Šengena, praćenje obavještajnih podataka. Izuzetak nije ni Bosna i Hercegovina.

“Činjenica je da je u Bosni i Hercegovini bezbjednosna situacija dobra, da naše agencije profesionalno izvršavaju sve zadate poslove i zadatke i da je u ovom trenutku potpuna stabilnost po pitanju bezbjednosti građana i imovine. Takođe sam naložio da me hitno upoznaju s mjerama koje će preduzeti”, kaže Nenad Nešić, ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine (DNS).

Da bi se zadržao ovakav nivo sigurnosti, uz osudu nasilja i preduzimanje humanitarnih akcija, političari u državi kao što je naša trebaju se suzdržati od zauzimanja stavova, saglasni su  stručnjaci za sigurnost. Ipak, realna prijetnja terorističkim napadima postoji. Zbog toga je potrebno snažnije djelovanje međunarodne zajednice.

“Najbolje je da se suzdržimo i podignemo nivo sigurnosti, što su uradile sigurnosne strukture, i umirimo građane kao što to čine sve zemlje EU. Vidimo da i oni na osnovu ovih pokazatelja podižu ponovo granične kontrole i podižu nivo sigurnosti kako bi izbjegle neželjene situacije”, ističe Denis Hadžović, direktor Centra za sigurnosne studije Bosne i Hercegovine.

“Mi u Bosni i Hercegovini trebamo osuditi svaki zločin i ne trebamo se vjerski dijeliti. Apelujem na policijske organizacije, bezbjednosne agencije da rade, a pretpostavljam da rade profesionalno i da budu budne u ovom vremenu jer ima usijanih glava koje mogu pribjeći terorističkom aktu”, upozorava prof. dr. Duško Vejnović, predsjednik Evropskog defendologija centra Banjaluka.

Više u prilogu FTV-a.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...