SEAD TURČALO, DEKAN FAKULTETA POLITIČKIH NAUKA U SARAJEVU: "Debakli UN-a kao što su oni u Bosni i Hercegovini, Ruandi i Somaliji pokazuju..."

U radu Ujedinjenih naroda, BiH sudjeluje preko stalnih predstavništava u New Yorku, Ženevi, Beču, kao i pri UNESCO-u u Parizu.

  • Društvo

  • 24. Okt. 2023  

  • 0

Ujedinjeni narodi, međunarodna organizacija osnovana na današnji dan 1945. godine s primarnim ciljem očuvanja svjetskog mira i sigurnosti te rješavanja ekonomskih, društvenih i političkih pitanja kroz međunarodnu saradnju, suočavaju se tokom godina s brojnim globalnim izazovima.

Dekan Fakulteta političkih nauka u Sarajevu Sead Turčalo tim povodom ističe da se, ako se sagleda uloga i efikasnost Ujedinjenih nacija u očuvanju svjetskog mira i sigurnosti, ne može negirati da je ta organizacija složen mehanizam s mnogobrojnim uspjesima i propustima. 

- Ako pogledamo njene temeljne ciljeve utvrđene Poveljom UN-a iz 1945. godine, možemo identifikovati aspiracije kao što su očuvanje međunarodnog mira i sigurnosti, unapređenje socijalnog napretka i razvoja ljudskih prava. Međutim, po pitanju ratova i sukoba, dostignuća su, nažalost, varirala. S jedne strane, uspješne mirovne misije u Namibiji, Kambodži i Istočnom Timoru ilustruju kapacitet UN-a za efikasnu intervenciju. Ipak, debakli kao što su oni u Bosni i Hercegovini, Ruandi i Somaliji pokazuju značajna ograničenja - ocijenio je za Fenu Turčalo.

Ističe kako je teško ne sagledati ove slučajeve kroz prizmu geopolitičkih ograničenja, posebno prava veta u Vijeću sigurnosti koje posjeduju pet stalnih članica (SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija i Francuska). Ovaj realpolitički princip, kako je dodao, često paralizira akcije UN-a i ukazuje na problem institucionalne nefleksibilnosti.

- Ali, postojanje Međunarodnog suda pravde i tribunala za Ruandu i bivšu Jugoslaviju koji su omogućila suđenja za ratne zločine i genocid, suštinski odslikavaju značajan doprinosi u razvoju međunarodnog prava - smatra Turčalo.

Uz to, kako je naglasio, UN ostaje ključan forum za raspravu o globalnim izazovima, od klimatskih promjena do terorizma.

Turčalo također navodi da različite agencije UN-a, poput Razvojnog programa UN-a (UNDP) i Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), igraju značajnu ulogu u oblastima kao što su razvoj i javno zdravlje, doprinoseći indirektno globalnoj stabilnosti.

- UN suštinski predstavlja mehanizam s inherentnim ograničenjima koji su posljedica njegove strukturne i geopolitičke konfiguracije. Ipak, bez obzira na ova ograničenja, doprinos UN-a u očuvanju međunarodnog mira i sigurnosti, iako neujednačen, ne može se potpuno negirati - poručio je Turčalo.

Današnji dan, 24. oktobar, obilježava se kao godišnjica stupanja na snagu Povelje UN-a iz 1945. godine. Ujedinjene nacije su zvanično osnovane uz proces ratifikacije Povelje UN, koji važi kao osnivački dokument od većine potpisnika, uključujući i pet stalnih članica Vijeća sigurnosti. 

Izraz Ujedinjeni narodi potječe od američkog predsjednika Roosevelta i prvi put se pojavljuje u Deklaraciji Ujedinjenih naroda od 01.01.1942. godine, kojom se predstavnici 26 zemalja angažiraju u nastavku borbe protiv fašizma. Danas UN ima 193 članice.

Bosna i Hercegovina je postala članicom Ujedinjenih naroda 22. maja 1992. (Rezolucija 757), čime je, kao sukcesor SFRJ, postala ugovorna strana svih konvencija i sporazuma koje je ratificirala SFRJ. U radu Ujedinjenih naroda, BiH sudjeluje preko stalnih predstavništava u New Yorku, Ženevi, Beču, kao i pri UNESCO-u u Parizu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...