BOLEST MODERNOG DOBA: Šta je herpes, kakvi su mu simptomi i kako ga prevenirati…

Infekcija herpesom obično započinje kontaktom s tjelesnim izlučevinama zaražene osobe i može trajati od jednog do šest sedmica u slučaju primarne infekcije.

  • Zdravlje

  • 26. Okt. 2023  

  • 0

Tokom latentnog razdoblja, virus ne uzrokuje simptome i nije zarazan. Međutim, kako vrijeme prolazi, latentno stanje završava, a virus postaje zarazan, često prije nego se simptomi ponovno pojave.

Kada počinje infekcija?

Infekcija počinje kad virus napadne i simptomi postanu vidljivi. Nakon što se simptomi povuku, bilo spontano ili nakon terapije, ulazimo u fazu zvanu "latencija." Tokom ovog razdoblja, virus hibernira, ali nikada ne napušta vaše tijelo. Iako latencija često zavara, nemojte se zavaravati - upravo u ovom stadiju, kad nema vidljivih znakova, infekcija se često širi nesvjesno. Treća faza je "ponovna aktivacija," koja se ne mora uvijek dogoditi, no češća je kod HSV-2 (Herpes Simplex Virus tip 2).

Što pokreće recidive?

Pad imunološkog sistema, zajedno s određenim poticajima poput izlaganja UV zračenju, emocionalnog stresa, visoke temperature i traume, često dovodi do pojave herpesa.

Simptomi herpesa

Herpes je virusna infekcija koja se može pojaviti s različitim simptomima, ovisno o tipu virusa i stadiju bolesti. Najčešći simptomi herpesa uključuju:

-Kožni osip, često popraćen svrbežom

-Osjećaj pečenja ili škakljanja prije nego što se pojave vidljivi simptomi

-Pojava mjehurića na koži, koji kasnije pucaju i stvaraju bolne rane

-Blaga temperatura

-Povećanje limfnih čvorova u blizini zahvaćenog područja

-Rane u ustima, posebno u slučaju herpesa na usnama

-Promjene u genitalnom području u slučaju genitalnog herpesa

-Ponekad se može javiti grlobolje ili vaginalni iscjedak


Liječenje herpesa

Herpes se ne može izliječiti, no simptomi se mogu ublažiti i skratiti vrijeme oporavka. Liječenje herpesa ovisi o težini simptoma i vrsti infekcije. U nekim slučajevima, bolest može proći bez potrebe za liječenjem, posebno ako simptomi nisu teški. Međutim, ako su simptomi prisutni i uzrokuju nelagodu, postoje različite opcije za liječenje.

Za osobe s lezijama u usnoj šupljini, koriste se anestetici otopljeni u tekućini za ispiranje usta, kao što je 2% lidokain ili otopine sode bikarbone, kako bi se ublažila bol. Kožne promjene mogu se nježno isprati vodom i sapunom, a losioni za sušenje kože također mogu pomoći ublažiti bol i ubrzati proces ozdravljenja. U slučaju genitalnog herpesa, liječnici mogu propisati oralne oblike antivirusnih lijekova kao što su aciklovir i famciklovir kako bi se suzbilo ponavljano izbijanje infekcije.

Prevencija virusa herpesa

Prevencija virusa herpesa igra ključnu ulogu u zaštiti zdravlja. Važno je znati da se virus može širiti čak i kada nema vidljivih simptoma, pa je komunikacija s partnerom od velikog značaja kada se radi o genitalnom herpesu. Upotreba kondoma značajno smanjuje rizik od infekcije tijekom seksualnih odnosa.

Pored toga, održavanje pravilne i redovite osobne higijene ključno je za prevenciju herpesa.

Dobar izbor hrane također može doprinijeti borbi protiv herpesa. Iako hrana ne može spriječiti početnu infekciju, može usporiti buđenje virusa. Dodaci prehrani poput propolisa, ulja čajevca, cinka i vitamina C mogu pomoći. Također, hrana bogata aminokiselinom lizinom, poput jaja, mesa, ribe, jogurta i mahunarki, može biti korisna. S druge strane, trebali biste smanjiti unos hrane koja sadrži arginin, kao što su orašasti plodovi, kafa, luk i citrusi, jer arginin može potaknuti izbijanje virusa.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...