"IMPRESIONIRANI SMO...": Von der Leyen hvali napredak Ukrajine na putu ka Evropskoj uniji

Von der Leyen je najavila da će Komisija uskoro predložiti državama članicama EU-a 12. paket sankcija protiv Rusije.

  • Evropa

  • 04. Nov. 2023  

  • 4

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen pohvalila je u Kijevu napredak Ukrajine na njenom putu prema otvaranju pristupnih pregovora s Evropskom unijom i ponovila podršku toj zemlji u otporu ruskoj agresiji “dok god bude trebalo”.

“Moram reći da se napravili izvrstan napredak. Želim reći koliko smo impresionirani reformama koje ste proveli usred rata”, izjavila je Von der Leyen nakon razgovora s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

Von der Leyen je u subotu doputovala u šestu posjetu Ukrajini od početka rata, u trenutku kada se pažnja svjetske javnosti sve više okreće prema Bliskom istoku, ali i nekoliko dana prije objave izvještaja o napretku zemalja kandidata za članstvo u EU-u.

Komisija će u srijedu objaviti izvještaj o napretku zemalja kandidata i očekuje se da će preporučiti šefovima država ili vlada EU-a otvaranje pristupnih pregovora s Ukrajinom.

Izvještaji o napretku poslužit će kao podloga za raspravu šefovima država ili vlada država članica EU-a na njihovom samitu u decembru kada bi trebali donijeti odluku o Komisijinim preporukama.

Najava novog paketa sankcija Rusiji

“Ova posjeta dolazi u historijskom trenutku kada očekujemo političku odluku o početku pregovara za članstvo naše zemlje u EU-u”, rekao je Zelenski.

Izrazivši uvjerenje da će Ukrajina dobiti zeleno svjetlo, Zelenski je rekao da će ta odluka biti od ključne važnosti ne samo za njegovu zemlju nego i za cijelu Evropu.

“Kada počnemo pregovore o članstvu u Evropi više neće biti sivih geopolitičkih zona”, rekao je Zelenski, prenijela je Hina.

Von der Leyen je najavila da će Komisija uskoro predložiti državama članicama EU-a 12. paket sankcija protiv Rusije.

“Mi ćemo i dalje tjerati Rusiju da plaća za svoj agresivni rat, a postojeće sankcije duboko su pogodile rusku ekonomiju”, rekla je.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...