BURNO U CRNOJ GORI; ,,SRPSKI SVET“ U OBRAZOVANJU: Dodikov partijski kolega uči crnogorske studente...

Ovo je još jedno u nizu imenovanja kojim rektor Univerziteta Vladimir Božović sprovodi dobro isplaniranu i usaglašenu politiku ,,srpskog sveta“ u visokom obrazovanju i uništava crnogorski identitet i državotvorno biće.

  • Regija

  • 06. Nov. 2023  

  • 2

Filozofski fakultet u Nikšiću u maju ove godine je izabrao u zvanje docenta Dragoslava Banjka, predsjednika Skupštine grada Trebinja, partijskog kolegu Milorada Dodika iako nema crnogorsko državljanstvo, na period od pet godina.

Banjak još od 2021. godine, kada je i izabran novi rektor Univerziteta Vladimir Božović, predaje na Odsjeku za geografiju.

Ovo je još jedno od niza imenovanja kojim se sprovodi dobro isplanirana i usaglašena politika ,,srpskog sveta“ u visokom obrazovanju i uništava crnogorski identitet i državotvorno biće.

Filozofski fakultet je najizrazitiji primjer kako rektor Božović sporovodi, ubacivanjem ideološki podobnih ljudi, agendu posrbljavanja Crne Gore pred potpuno uspavanom crnogorskom akademskom zajednicom.

Bilo je tu i još interesantnih izbora u zvanje, ne samo sa ideološke strane.

PORODIČNI LJUDI

Naime, ove godine u oktobru je u zvanje saradnika u nastavi izabrana i Iva Drekalović, kćerka Vladimira Drekalovića, koji također predaje na Filozofskom fakultetu. Za saradnika u nastavi angažovana je i žena Dušana Krcunovića - Gordana Porobić-Krcunović, takođe profesora na ovom fakultetu.

Nema sumnje da se Banjak, ali i Krcunović i Drekalović ideološki uklapaju u matricu koju zagovara rektor Univerziteta koji želi da Crnu Goru vrati duhovnom srpskom i ruskom biću. Pa tako, da podsjetimo, osnivač opskurnog portala IN4S, kao učesnik na konferenciji ,,Borba Rusije i Srbije juče i danas“ te 2015. godine kaže da je najznačajniji i najvitalniji proruski društveni organizam u Crnoj Gori Srpska pravoslavna crkva.

Da podsjetimo: i Drekalović i Krcunović, obojica bliski Srpskoj pravoslavnoj crkvi, su izabrani u zvanje na osnovu članaka u ruskom časopisu ,,Voprosi stori“ koji nije bio na akreditovanim listama, iako su iz Univerziteta izjavili da je ,,sve bilo po proceduri“.

Nema sumnje da se Banjak, ali i Krcunović i Drekalović ideološki uklapaju u matricu koju zagovara rektor Univerziteta koji želi da Crnu Goru vrati duhovnom srpskom i ruskom biću. Pa tako, da podsjetimo, osnivač opskurnog portala IN4S, kao učesnik na konferenciji ,,Borba Rusije i Srbije juče i danas“ te 2015. godine kaže da je najznačajniji i najvitalniji proruski društveni organizam u Crnoj Gori Srpska pravoslavna crkva. To je, prema njegovim riječima, ogromni potencijal koji Rusija nije u potpunosti iskoristila.

Božović na tom skupu, između ostalog, kaže:

- Na kraju, još jednom potcrtavam, volumen srpskog nacionalnog osjećanja i političkog uticaja je statistički i sadržajno istovjetan proruskom osjećanju u Crnoj Gori. Stoga, usaglašena i strateški dobro osmišljena aktivnost na planu razvoja srpskih i ruskih kulturnih institucija u Crnoj Gori je apsolutni garant da će se ona vratiti svom originalnom, istorijskom duhovnom toku - naveo je Božović.

OD NIKŠIĆA, DO PALA I KOSOVSKE MITROVICE

Nije poznato da li je prosvjetna inspekcija reagovala zbog toga što profesor Aleksandar Stamatović predaje i na Palama, a profesor Dalibor Elezović i u Kosovskoj Mitrovici.

U međuvremenu Pobjeda piše da je Jovan Mihailović, takođe državljanin susjedne države, angažovan na Filozofskom fakultetu, a ista ustanova „pred nosom“ je zatvorila vrata brojnim mladim naučnim radnicima iz Crne Gore, onima koji su već radili, koji imaju reference i koji su stekli zvanja na državnom univerzitetu. 

Uz to, šef Studijskog programa za geografiju Dragan Burić „traga“ za saradnicima po državama u okruženju, a u Crnoj Gori ima meritorne predavače bez ijedne mrlje u karijeri.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...