BROJ UBIJENIH PALESTINACA U IZRAELSKIM NAPADIMA NA GAZU PREMAŠIO 10.000: "Ovo je druga Nakba"

Ministarstvo je dodalo da je ranjeno i 25.408 osoba.

  • Svijet

  • 06. Nov. 2023  

  • 0

Palestinsko ministarstvo zdravlja saopštilo je da su 10.022 osobe ubijene u izraelskim napadima u Gazi od 7. oktobra, uključujući 4.104 djece i 2.641 ženu, prenosi Anadolija.

Ministarstvo je dodalo da je ranjeno i 25.408 osoba.

Palestinski premijer Mohammed Shtayyeh pozvao je Međunarodni krivični sud (MKS) da izda nalog za hapšenje odgovornih za zločine počinjene u blokiranom Pojasu Gaze.

Shtayyeh je govorio na otvaranju sedmičnog sastanka Vijeća ministara u Ramallahu.

Naveo je da ljudi koji imaju savjest i branitelji ljudskih vrijednosti treba da poduzmu hitne mjere da zaustave izraelske napade koji su Gazu pretvorili u "dolinu krvi".

- Međunarodni krivični sud bi trebao izdati naloge za hapšenje kriminalaca kao korak predostrožnosti da zaustavi mašinu za ubijanje - rekao je Shtayyeh.

Dotakao se i izjave izraelskog ministra za baštinu Amihaija Eliyahua da je upotreba nuklearne bombe jedna od mogućnosti za Gazu.

Shtayyeh je rekao da izraelski ministar nije zadovoljan smrću oko 10.000 ljudi, više od 25.000 povrijeđenih i milion izbjeglica.

Rekao je da je izraelski premijer Benjamin Netanyahu pravdao ubijanje, masakr i genocid pozivajući se na Toru, te da izraelski ministar odbrane Yoav Gallant vjeruje da se "bori sa humanoidnim životinjama".

Navodeći da je scena u Gazi nepodnošljiva, Shtayyeh je naglasio da se djeca ubijaju bombama, povrijeđeni se ne mogu zbrinuti, a kola hitne pomoći su gađana u direktnom prenosu.

Zatražio je od Ujedinjenih naroda da otkažu proslavu "Svjetskog dana djeteta 20. novembra" u znak solidarnosti s djecom iz Gaze.

Pozvao je Međunarodni komitet Crvenog križa da ispuni svoje obaveze prema pritvorenicima u izraelskim zatvorima kako bi se zaustavila kršenja ljudskih prava.

- Okupacijski Izrael privodi 2,4 miliona Palestinaca koji žive u Pojasu Gaze, uzima ih za taoce, muči i ubija, tjera ih da napuste svoje domove, brutalnim bombardovanjem odvlači njihove živote u mrak, potpuno paralizira njihovo kretanje, koristi ratne avione i međunarodno zabranjene oružjem protiv njih. Palestinci traže sigurno mjesto da se sklone od svega ovoga, ali bezuspješno - saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova.

Navedeno je da su se, dok se sve ovo dešavalo, izraelski zvaničnici i drugi fokusirali na pitanje oko 240 izraelskih zatvorenika koji se drže u Gazi u kontekstu traženja većeg legitimiteta i opravdanja za njihov destruktivni rat u Pojasu Gaze.

Istakli su da su Palestincima u Pojasu Gaze uskraćena najosnovnija prava i osnovne potrebe poput struje, vode, hrane, lijekova, goriva i komunikacija.

Naglasili su da izraelska vojska prisiljava Palestince da migriraju sa sjevera na jug Pojasa Gaze.

- Ovo nas posjeća na Nakbu. Ono što Izrael trenutno provodi i produbljuje pred očima svijeta je nova Nakba u Pojasu Gaze - poručeno je iz Ministarstva.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...