PALESTINSKA KOALICIJA ZA DIGITALNA PRAVA: Meta dehumanizira Palestince na Instagramu, Facebooku i WhatsAppu

“Kompanija riskira ne samo da izgubi povjerenje palestinskog naroda, već i da potkopa svoj kredibilitet u arapskom svijetu.”

  • Svijet

  • 08. Nov. 2023  

  • 0

Palestinska koalicija za digitalna prava poziva Metu da okonča dehumanizaciju Palestinaca i potiskivanje njihovih narativa na internetu.

“Usred intenziviranja zločina koje su izraelske vlasti počinile nad palestinskim narodom, koje karakterizira nemilosrdno nasilje i teška kršenja Ženevske konvencije iz 1949. godine, primorani smo da se obratimo Meti po pitanju dehumanizacije palestinskog naroda, posebno u vrijeme krize,” navodi koalicija u saopćenju od utorka.

Ranije ovog mjeseca, Guardian je izvijestio da funkcija WhatsApp, koja proizvodi slike na osnovu upita korisnika, prikazuje sliku pištolja ili dječaka koji drži pištolj kada se traže pojmovi "Palestinac", ili "muslimanski dječak Palestinac ".

U oktobru, za pojedince koji su na svojim Instagram profilima imali izraz "Palestinac" na engleskom jeziku, emoji palestinske zastave ili arapsku frazu "alhamdulillah", kada je ovo automatski prevedeno na engleski, tekst je preveden kao "Slava Bogu, palestinski teroristi se bore za svoju slobodu”, prenosi 404Media.

I WhatsApp i Instagram su u vlasništvu Meta.

Studija Business for Social Responsibility (BSR) pokazala je da su Metine akcije u maju 2021. godine imale negativan uticaj na „prava palestinskih korisnika na slobodu izražavanja, slobodu okupljanja, političko učešće i nediskriminaciju, a samim tim i na sposobnost Palestinaca da podijele informacije i uvide o svojim iskustvima kako su se dogodila”. Palestinska koalicija za digitalna prava saopćila je da je palestinski sadržaj i dalje "neproporcionalno umanjen" na platformama Mete.
„Palestinci su nemilosrdno na meti rasističkih i zapaljivih govora i poticanja na nasilje koje je neizbježno dovelo do štete u stvarnom svijetu. Frustrira nas što svjedočimo upornim izazovima s kojima se Palestinci suočavaju na inim platformama."

Palestinska koalicija za digitalna prava poziva Metu da objavi sveobuhvatnu reviziju svih skupova podataka koji se koriste za AI obuku u moderiranju sadržaja. Također zahtijeva istragu o nedavnim događajima vezanim za Metine AI modele. "Meta mora poduzeti hitne i odlučne mjere kako bi ispravio duboko ukorijenjenu pristrasnost koja i dalje muči njene platforme, od dehumanizacije vođene umjetnom inteligencijom do nesrazmjernog smanjenja palestinskog sadržaja", rekla je koalicija.

“Kompanija riskira ne samo da izgubi povjerenje palestinskog naroda, već i da potkopa svoj kredibilitet u arapskom svijetu.”

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...