VAŽNA TEMA NA SJEDNICI PREDSTAVNIČKOG DOMA: Hoće li FBiH dobiti registar osuđenih pedofila?

Prijedlog Zakona koji se nalazi u prilogu je nastavak parlamentarne procedure. Nacrt Zakona je usvojen u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH i Domu naroda Parlamenta FBiH, te je održana javna rasprava.

  • Politika

  • 10. Nov. 2023  

  • 0

Redovna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine održat će se u utorak 22. novembra sa početkom u 10 sati. Kako je najavljeno sjednica će biti održana prema utvrđenom dnevnom redu, uz napomenu da su se već razmatrale prve dvije tačke, prenosi N1.

Zanimljivo je da će se na ovoj sjednici raspravljati i o Prijedlogu Zakona o registru osoba pravosnažno osuđenih za krivična djela protiv spolne slobode i morala prema djeci i maloljetnicima u Federaciji BiH.

Prijedlog Zakona koji se nalazi u prilogu je nastavak parlamentarne procedure. Nacrt Zakona je usvojen u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH i Domu naroda Parlamenta FBiH, te je održana javna rasprava.

Prikupljene su dostavljene sugestije na Nacrt zakona tokom javne rasprave, uvrštene, te sami izvještaj i objašnjenje se nalaze u ovom Prijedlogu zakona. Time ovaj Prijedlog Zakona ispunjava uvjete propisane Poslovnikom Parlamenta FBiH za daljnju proceduru.

Kako se navodi u prijedlogu ovim zakonom se uspostavlja poseban Registar lica pravosnažno osuđenih za krivična djela protiv spolne slobode i morala prema djeci i maloljetnicima u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Podsjetimo, u istom danu ove sedmice u Velikoj Kladuši uhapšen je ranije osuđivani silovatelj zbog sumnje da je počinio još jedno silovanje mladića, a u Banjoj Luci osuđenik za višestruko seksualno zlostavljanje devetogodišnjakinje pobjegao iz prostorija za zadržavanje.

Federacija Bosne i Hercegovine jedina u regiji nema registar osuđenih pedofila, dok takav registar postoji u RS-u od 2018. godine.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...