"SB" U FEDERALNOM PARLAMENTU: Usvojen Zakon o registru pedofila u FBiH koji će biti trajan i tajan (FOTO)

Poslanik SDP BiH, Lana Prlić, istakla je da je većina poslanika pozicije i opozicije bila saglasna sa prijedlozima.

  • Vijesti

  • 21. Dec. 2023  

  • 0

Na 4. redovnoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH usvojen je Prijedlog zakona o posebnom registru osoba pravosnažno osuđenih za kaznena djela protiv polne slobode i morala prema djeci i maloljetnicima u FBiH. Zakon je dobio jednoglasnu podršku poslanika. Predlagači su, podsjećamo, poslanici Lana Prlić, Aner Žuljević i Jasmin Duvnjak, izvještava N1.

Poslanik SDP BiH, Lana Prlić, istakla je da je većina poslanika pozicije i opozicije bila saglasna sa prijedlozima.

“U komunikaciji sa kolegama iz pozicije i opozicije, niko ne smatra da ima nekih problema i nedostataka, obzirom da smo u prethodnom periodu radili na tome da iskomuniciramo ovaj Zakon. U prilogu ovog Zakona su amandmani Ministarstva pravde, kao i kolege Denisa Gratz, koje smo usvojili i prihvatili kao predlagači”, navela je Prlić.

Uspostavljanje registra je međunarodna obaveza. Trenutno, sve zemlje u regionu, kao i Republika Srpska, uspostavile su registar kao odgovor na krivično djelo pedofilije.

“U prethodnom periodu bilo je jako puno pitanja zašto ovaj zakon nije donijet na državnom nivou? Nije donijet zato što ova krivična djela koja ovaj zakon tretira, su u nadležnosti entiteta. Ovaj zakon postoji u Republici Srpskoj, u Federaciji Bosne i Hercegovine ne postoji. Zbog toga što Zakon ne postoji ovdje, došlo je do prelijevanja prestupnika”, pojasnila je poslanica uoči glasanja.

Napominje da će registar biti trajan i tajan. Pristup će imati Ministarstvo unutrašnjih poslova i Ministarstvo pravde.

“Svaka institucija koja direktno ili indirektno radi sa djecom, prilikom primanja u radni odnos imaće obavezu da provjeri da li se neko od kandidata koji apliciraju na to radno mjesto, nalazi u registru tako što će poslati zahtjev MUP-u odnosno Tužilaštvu”, kaže Prlić.

Prlić se osvrnula na slučaj iz sarajevske osnovne škole na Grbavici.

“Nastavnik je bio optužen za pedofiliju, platio je svoju kaznu zatvora i onda se uredno vratio na svoje radno mjesto. Zato što mu nijedan zakon nije to onemogućavao. Ovim zakonom se onemogućava takvo nešto. Toga ne smije biti. Svaki pedofil koji je osuđen neće moći da radi u bilo kojoj instituciji koja direktno ili indirektno radi sa djecom ili omladinom”, zaključila je Prlić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...