PRESTIŽNO PRIZNANJE: Aleksandar Hemon osvojio veliku nagradu za američku književnost

Nagrada je Hemonu uručena na ceremoniji u Parizu 7. novembra.

  • Kultura

  • 11. Nov. 2023  11. Nov. 2023

  • 0

Aleksandar Hemon je bosansko-američki pisac koji je nedavno dobio Veliku nagradu za američku književnost 2023. godine za svoj roman “Svijet neba i zemlje”, objavljen kod Calmann-Lévy. Ova nagrada se dodjeljuje svake godine najboljem američkom romanu ili zbirci priča prevedenom na francuski jezik.

Njegov nagrađeni roman “Svijet neba i zemlje” je epska priča o dvojici izbjeglica koji putuju svijetom u potrazi za smislom i sigurnošću. Radnja se odvija 28. juna 1914. godine, dan kada je u Sarajevu ubijen nadvojvoda Franjo Ferdinand, što je pokrenulo Prvi svjetski rat. Glavni lik je Rafael Pinto, sefardski židovski ljekarnik, koji se nađe u ukrajinskim rovovima, gdje upoznaje Osmana, muslimanskog vojnika. Njih dvojica postaju prijatelji i kreću na avanturu koja ih vodi od Taškenta do Šangaja, zatim do Jeruzalema, kroz previranja prve polovice 20. stoljeća. Roman je pun povijesnih detalja, zanimljivih likova i nezaboravnih prizora.

Hemon je rekao da je roman inspiriran njegovom obiteljskom poviješću i njegovim osobnim iskustvom rata i migracije. On je također istaknuo da je roman pokušaj da se suprotstavi nacionalizmu i rasizmu, koji su uzrokovali toliko patnje i nasilja u prošlosti i sadašnjosti. On je rekao da je njegov cilj da pokaže da su ljudi više od svojih etničkih, vjerskih ili političkih pripadnosti, i da su sposobni za solidarnost, ljubav i empatiju, prenosi Oslobođenje.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...