POBUNA U RS ZBOG GLAVAŠA: Predstavnici Srba moraju inicirati hapšenje u Bosni i Hercegovini

Ratni komandant hrvatskih snaga u Osijeku Branimir Glavaš koga je nedavno zagrebački Županijski sud nepravosnažno osudio na sedam godina zatvora zbog ratnih zločina nad srpskim civilima, objavio je na svom Facebook nalogu da se preselio u BiH i da se nalazi u mjestu Drinovci, u opštini Grude.

  • Društvo

  • 15. Nov. 2023  

  • 0

Srpski ministri i predstavnici vlasti treba da aktuelizuju hapšenje ratnog komandanta hrvatskih snaga u Osijeku Branimira Glavaša koji je pobjegao u Bosnu i Hercegovinu i da rade na njegovom vraćanju u Hrvatsku, gdje je nepravosnažno osuđen na sedam godina zatvora, izjavio je predsjednik Skupštine Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Branimir Kojić.

Kojić je ocijenio da je sramno da ljudi osuđeni za zločine nad Srbima javno govore kako neće da leže u zatvoru.

"To je naša realnost i slika koju moramo ispravljati, jer dok god se ovakve stvari budu dešavale, srpske žrtve neće imati mira i neće dočekati pravdu jer i Tužilaštvo i Sud BiH, a sada vidimo i hrvatsko pravosuđe, rade po istoj mantri da zločini nad Srbima nemaju težinu, da ubice i nalogodavci 'nemaju imena', a nad glavom svakog Srbina koji je nosio uniformu je sud i robija. To je nešto što se hitno mora promijeniti", naglasio je Kojić.

Prema njegovim riječima, očigledno je da svi rade po mantri odbjeglog generala Armije BiH Sakiba Mahmuljina i SDA, odnosno Bakira Izetbegovića, koji je svoj kadar savjetovao da bježe od odsluživanja kazni za zločine nad Srbima.

"Očigledno je i Glavaš shvatio da za zločine nad Srbima niko neće odgovarati i da je najlakše pobjeći. Znamo da niko to neće tražiti i juriti. Ubijati Srbe je najjeftinije. Srpska glava je bila najjeftinija. Brine me činjenica da se to dešava u srcu Evrope, da je Hrvatska članica EU, koja je dozvolila da on izađe iz zemlje", naglasio je Kojić za Srnu.

Ratni komandant hrvatskih snaga u Osijeku Branimir Glavaš koga je nedavno zagrebački Županijski sud nepravosnažno osudio na sedam godina zatvora zbog ratnih zločina nad srpskim civilima, objavio je na svom Facebook nalogu da se preselio u BiH i da se nalazi u mjestu Drinovci, u opštini Grude.

Županijski sud u Zagrebu je na ponovljenom suđenju u slučajevima "selotejp" i "garaža" 27. oktobra nepravosnažno osudio Glavaša na sedam godina zatvora za ratne zločine nad Srbima u tom gradu 1991. godine. Glavašu tada nije određen istražni zatvor zbog odluke Ustavnog suda iz 2015. godine, prema kojoj je već odslužio dio kazne.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...