GLAVAŠU NEĆE POMOĆI NI BJEKSTVO: Osuđeni ratni zločinac ne može izbjeći zatvor, evo šta ga čeka u BiH

Ovo nije prvi put da Glavaš utočište od pravde traži u Hercegovini.

  • Vijesti

  • 15. Nov. 2023  

  • 1

Iako je pobjegao u Bosnu i Hercegovinu, osuđeni ratni zločinac Branimir Glavaš neće moći izbjeći zatvorsku kaznu na koju je osuđen u Hrvatskoj.

Rekao je ovo za Srpskainfo banjalučki advokat i poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Milan Peković koji ističe da je ovakvih slučajeva bilo i ranije, ali da osuđenici nisu mogli da izbjegnu zatvorsku kaznu.

"Krivično zakonodavstvo predviđa takve slučajeve. Ide se na priznanje strane sudske odluke i mora se samo tražiti izdržavanje kazne u BiH, ali osuđena osoba ne može izbjeći kaznu na koju je osuđena", kaže Petković.

On dodaje da se putem međunarodne pravne pomoći ministarstava iz BiH i Hrvatske usaglašavaju, nakon čega osuđena osoba mora stupiti na izdržavanje kazne koja joj je izrečena.

Petković dodaje da osuđena osoba eventualno može tražiti ponavljanje suđenja, ukoliko smatra da su joj pred nekim drugim sudom bila narušena ljudska prava ili tražiti mogućnost zaštite prava koja su propisana Evropskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava.

Na pitanje ko sad u BiH treba prvi da reaguje na vijest da je presuđeni ratni zločinac utočište pronašao u ovoj zemlji, bivši direktor SIPA, Perica Stanić pojašnjava da u slučaju ako se protiv Glavaša trenutno ne vodi nikakav krivični postupak u BiH, onda policijski organi nemaju razloga da ga hapse, sve dok se za njim ne raspiše Interpolova potjernica.

Stanić kaže da je ovakvih slučajeva bilo i ranije te podsjetio na slučaj Zdravka Mamića, koji je, takođe, nakon sudske presude u Hrvatskoj utočište potražio u BiH.

"Mnogi tako rade. Ako imaju dvojno državljanstvo sud će u 99 odsto slučajeva donijeti odluku da ga ne izruči državi iz koje je pobjegao", kaže Stanić za Srpskainfo.

Iako BiH ima sporazum sa zemljama bivše Jugoslavije o izručenju, Stanić ističe da je u praksi to nešto sasvim drugo.

"Dakle, ako bude izdata potjernica za Glavašem policija, najvjerovatnije SIPA, će ga uhapsiti i privesti u Sud BiH koji će odrediti istražni, odnosno ekstradicioni pritvor. Nakon toga će odlučiti u nekom razumnom roku da li će ga isporučiti ili ne", pojašnjava Stanić.

Podsjećamo, Glavaš, koji je nedavno na zagrebačkom Županijskom sudu nepravosnažno osuđen na sedam godina zatvora zbog ratnog zločina nad srpskim civilima u Osijeku, objavio je u utorak veče na svom Fejzbuku da je napustio Hrvatsku i stigao u Bosnu i Hercegovinu.

"Za svaki slučaj. Što je budali i sucu u glavi, nikada se ne zna", napisao je Glavaš ispod objave na Facebooku iz koje je vidljivo da se nalazi u Drinovcima na području Hercegovine.

Glavaš je osuđen zbog ratnih zločina nad osječkim Srbima 1991. godine u slučajevima Garaža i Selotejp.

Ovo nije prvi put da Glavaš utočište od pravde traži u Hercegovini.

On je i 2009. godine pobjegao u BiH nakon što je nepravosnažno osuđen na deset godina zatvora zbog ratnih zločina u Osijeku.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...