Evropa
RISKANTNI POSLOVI VIKTORA ORBANA: Podigao je najveći kredit u historiji Mađarske, a mora ga brzo vratiti!
Prije 4h0
Porijeklom iz Turske, ova poslastica s vremenom je postala neizostavan dio domaće kuhinje. Tajna dobro pripremljenih tulumbi je tijesto hrskavo izvana, a mekano iznutra.
Gastro
02. Dec. 2023 02. Dec. 2023
0
Po ovom starinskom receptu dobit ćete savršeno pripremljene tulumbe, a mogu ih napraviti i početnici u kuhinji.
Sastojci (za tijesto):
4 jaja
400 ml vode
100 ml ulja
250 g brašna
2 čajne kašike šećera
prstohvat soli
1 l ulja za prženje
Za sirup:
1 kg šećera
600 ml vode
kriške od pola limuna
Napomena: Preljev treba napraviti dan ranije i ostaviti da odstoji preko noći da se ohladi. Ovo je jako bitan korak.
Priprema:
1. U dublji lonac uspite vodu, ulje, šećer i so. Kada proključa, sklonite sa šporeta i ubacite brašno. Miješajte dok se ne napravi čvrsta smjesa u obliku lopte.
2. Ostavite tijesto 15 minuta na hlađenje. Dok se tijesto hladi, pjenasto umutite jaja. Pa onda jaja dodajte tijestu i mikserom sjedinite. Kada vam se čini da ste dobili mekše, svilenkasto tijesto, završili ste taj dio posla.
3. Stavite tulumbe da se prže. U početku će se same okretati, a kasnije ih treba povremeno okrenuti.
4. Kada poprime zlatnu boju vadite ih rešetkastom kašikom i stavljajte ih u sirup. Isključite ringlu i ostavite ulje da se hladi, bar 10 minuta.
5. Zatim istisnite novu turu tulumbi i stavite da se prže. Kada je druga tura gotova prvu poredajte u limenu posudu, a u sirup spustite novu turu. Ponoviti dok ima tijesta.
6. Kada su sve tulumbe gotove prelijte ih preostalim sirupom i prekrijte folijom. Ostavite u frižideru da se hlade. Od navedene količine se dobije oko 40 tulumbi.
Prijatno!:)
(N1)
Evropa
RISKANTNI POSLOVI VIKTORA ORBANA: Podigao je najveći kredit u historiji Mađarske, a mora ga brzo vratiti!
Prije 4h0
Društvo
I LJILJANI U PARIZU: Tokom ceremonije otvaranja OI u Parizu, prikazan tim BiH iz 1992. godine
Prije 4h0
Vijesti
OTVORENE OLIMPIJSKE IGRE U PARIZU: Francuzi priredili pravi spektakl pa na kraju iznenadili čitav svijet (FOTO, VIDEO)
Prije 5h0
Mini market
PREPOZNAJTE LI ČOVJEKA U KABANICI: U Parizu će navijati za Srbiju (FOTO)
Prije 5h1
Gastro
GOTOVO ZA 15 MINUTA: Ovaj recept za uštipke vam je dobro došao kada vam treba brzinski obrok
24. Jul. 20240
Gastro
KULINARSKI TRIK - HIT NA INTERNETU: Pogledajte kako od jedne litra mlijeka napraviti više od kilogram sira… (VIDEO)
24. Jul. 20240
Gastro
DRUGAČIJE PUNJENE PAPRIKE: Pet sastojaka sa kojima nema greške
Prije 16h0
Gastro
KAO IZ BAKINE KUHINJE: Napravite izvrsne čupavce po tradicionalnom receptu i oduševite ukućane… (VIDEO)
25. Jul. 20240
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.