PRIJEDLOG ZA VIKEND: Recept za tulumbe koji garantira da će biti hrskave izvana, a mekane iznutra

Porijeklom iz Turske, ova poslastica s vremenom je postala neizostavan dio domaće kuhinje. Tajna dobro pripremljenih tulumbi je tijesto hrskavo izvana, a mekano iznutra.

  • Gastro

  • 02. Dec. 2023  02. Dec. 2023

  • 0

Po ovom starinskom receptu dobit ćete savršeno pripremljene tulumbe, a mogu ih napraviti i početnici u kuhinji.

Sastojci (za tijesto):

4 jaja

400 ml vode

100 ml ulja

250 g brašna

2 čajne kašike šećera

prstohvat soli

1 l ulja za prženje

Za sirup:

1 kg šećera

600 ml vode

kriške od pola limuna

Napomena: Preljev treba napraviti dan ranije i ostaviti da odstoji preko noći da se ohladi. Ovo je jako bitan korak.

Priprema:

1. U dublji lonac uspite vodu, ulje, šećer i so. Kada proključa, sklonite sa šporeta i ubacite brašno. Miješajte dok se ne napravi čvrsta smjesa u obliku lopte.

2. Ostavite tijesto 15 minuta na hlađenje. Dok se tijesto hladi, pjenasto umutite jaja. Pa onda jaja dodajte tijestu i mikserom sjedinite. Kada vam se čini da ste dobili mekše, svilenkasto tijesto, završili ste taj dio posla.

3. Stavite tulumbe da se prže. U početku će se same okretati, a kasnije ih treba povremeno okrenuti.

4. Kada poprime zlatnu boju vadite ih rešetkastom kašikom i stavljajte ih u sirup. Isključite ringlu i ostavite ulje da se hladi, bar 10 minuta.

5. Zatim istisnite novu turu tulumbi i stavite da se prže. Kada je druga tura gotova prvu poredajte u limenu posudu, a u sirup spustite novu turu. Ponoviti dok ima tijesta.

6. Kada su sve tulumbe gotove prelijte ih preostalim sirupom i prekrijte folijom. Ostavite u frižideru da se hlade. Od navedene količine se dobije oko 40 tulumbi.

Prijatno!:) 

(N1) 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...