Mini market
EDHEM FOČO OTVORENO: "Srbija je saučesnik i u genocidu u Gazi"
Prije 9 min0
Porijeklom iz Turske, ova poslastica s vremenom je postala neizostavan dio domaće kuhinje. Tajna dobro pripremljenih tulumbi je tijesto hrskavo izvana, a mekano iznutra.
Gastro
02. Dec. 2023 02. Dec. 2023
0
Po ovom starinskom receptu dobit ćete savršeno pripremljene tulumbe, a mogu ih napraviti i početnici u kuhinji.
Sastojci (za tijesto):
4 jaja
400 ml vode
100 ml ulja
250 g brašna
2 čajne kašike šećera
prstohvat soli
1 l ulja za prženje
Za sirup:
1 kg šećera
600 ml vode
kriške od pola limuna
Napomena: Preljev treba napraviti dan ranije i ostaviti da odstoji preko noći da se ohladi. Ovo je jako bitan korak.
Priprema:
1. U dublji lonac uspite vodu, ulje, šećer i so. Kada proključa, sklonite sa šporeta i ubacite brašno. Miješajte dok se ne napravi čvrsta smjesa u obliku lopte.
2. Ostavite tijesto 15 minuta na hlađenje. Dok se tijesto hladi, pjenasto umutite jaja. Pa onda jaja dodajte tijestu i mikserom sjedinite. Kada vam se čini da ste dobili mekše, svilenkasto tijesto, završili ste taj dio posla.
3. Stavite tulumbe da se prže. U početku će se same okretati, a kasnije ih treba povremeno okrenuti.
4. Kada poprime zlatnu boju vadite ih rešetkastom kašikom i stavljajte ih u sirup. Isključite ringlu i ostavite ulje da se hladi, bar 10 minuta.
5. Zatim istisnite novu turu tulumbi i stavite da se prže. Kada je druga tura gotova prvu poredajte u limenu posudu, a u sirup spustite novu turu. Ponoviti dok ima tijesta.
6. Kada su sve tulumbe gotove prelijte ih preostalim sirupom i prekrijte folijom. Ostavite u frižideru da se hlade. Od navedene količine se dobije oko 40 tulumbi.
Prijatno!:)
(N1)
Mini market
EDHEM FOČO OTVORENO: "Srbija je saučesnik i u genocidu u Gazi"
Prije 9 min0
Regija
PRIMORAC KAŽE DA NIKAD NIJE “POGAZIO SVOJU RIJEČ”: “Nije jednostavno mene imati na svojim leđima kao predsjednika Hrvatske”
Prije 12 min0
Hronika
BRAT NEDAVNO PRIJAVIO NESTANAK: U Drini kod Zvornika pronađeno tijelo
Prije 23 min0
Evropa
ZABRINUTI ZA UČENIKE: Dok evropske škole zabranjuju mobitele u školama, kakva je situacija u regiji i BiH?
Prije 32 min0
Gastro
JEDAN OD OMILJENIH DESERTA: Bh. specijalitet četvrti na listi najboljih svjetskih jela
09. Sep. 20240
Gastro
HERCEGOVCI ZNAJU TAJNU: Za doručak napravite čuvene peksimete i iznenadite ukućane (VIDEO)
11. Sep. 20240
Gastro
SPECIJALITET S ISTOKA: Danas pravimo tradicionalno tursko jelo s mljevenim mesom… (VIDEO)
10. Sep. 20240
Gastro
KREM ČORBA OD KROMPIRA GOTOVA ZA 40 MINUTA: Iako ima osebujan okus možete je obogatiti dodatkom...
10. Sep. 20240
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.