Evropa
OVO SE NIKADA RANIJE NIJE DOGODILO: Britanska vlada imenovala čelnicu Tajne obavještajne službe...
Prije 11 min0
Porijeklom iz Turske, ova poslastica s vremenom je postala neizostavan dio domaće kuhinje. Tajna dobro pripremljenih tulumbi je tijesto hrskavo izvana, a mekano iznutra.
Gastro
02. Dec. 2023 02. Dec. 2023
0
Po ovom starinskom receptu dobit ćete savršeno pripremljene tulumbe, a mogu ih napraviti i početnici u kuhinji.
Sastojci (za tijesto):
4 jaja
400 ml vode
100 ml ulja
250 g brašna
2 čajne kašike šećera
prstohvat soli
1 l ulja za prženje
Za sirup:
1 kg šećera
600 ml vode
kriške od pola limuna
Napomena: Preljev treba napraviti dan ranije i ostaviti da odstoji preko noći da se ohladi. Ovo je jako bitan korak.
Priprema:
1. U dublji lonac uspite vodu, ulje, šećer i so. Kada proključa, sklonite sa šporeta i ubacite brašno. Miješajte dok se ne napravi čvrsta smjesa u obliku lopte.
2. Ostavite tijesto 15 minuta na hlađenje. Dok se tijesto hladi, pjenasto umutite jaja. Pa onda jaja dodajte tijestu i mikserom sjedinite. Kada vam se čini da ste dobili mekše, svilenkasto tijesto, završili ste taj dio posla.
3. Stavite tulumbe da se prže. U početku će se same okretati, a kasnije ih treba povremeno okrenuti.
4. Kada poprime zlatnu boju vadite ih rešetkastom kašikom i stavljajte ih u sirup. Isključite ringlu i ostavite ulje da se hladi, bar 10 minuta.
5. Zatim istisnite novu turu tulumbi i stavite da se prže. Kada je druga tura gotova prvu poredajte u limenu posudu, a u sirup spustite novu turu. Ponoviti dok ima tijesta.
6. Kada su sve tulumbe gotove prelijte ih preostalim sirupom i prekrijte folijom. Ostavite u frižideru da se hlade. Od navedene količine se dobije oko 40 tulumbi.
Prijatno!:)
(N1)
Evropa
OVO SE NIKADA RANIJE NIJE DOGODILO: Britanska vlada imenovala čelnicu Tajne obavještajne službe...
Prije 11 min0
Vijesti
BURNO U SARAJEVU: Vijeće ministara Bosne i Hercegovine o imenovanju zamjeniku direktora SIPA-e...
Prije 18 min0
Politika
ŠTA SE DOGAĐA U REPUBLICI SRPSKOJ: Vukanović zvoni na uzbunu, Dodik i Stevandić imaju jasan plan...
Prije 36 min0
Hronika
DRAMA NA MORU: Morski pas napao djevojčicu, u pomoć je priskočio građevinski radnik, a onda se dogodilo čudo...
Prije 45 min0
Gastro
NAPRAVITE MILLE-FEUILLE S JAGODAMA: Donosimo recept sa vikend-poslasticu, obavezno se upustite u ovo gastro-avanturu
13. Jun. 20250
Gastro
A MENI DANAS PAŠU STVARI LAGANE: Bogat povrtni umak, kremasti bešamel i slojevi sočnih...
14. Jun. 20250
Gastro
RUČAK SIROMAŠAN UGLJIKOHIDRATIMA, ALI IZUZETNO BOGATOG OKUSA: Napravite piletinu s pestom na ovaj način
Prije 22h0
Gastro
ZASLADITE VIKEND: Napravite ukusnu savijaču sa višnjama, i uživajte u svakom zalogaju
13. Jun. 20250
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.