NOVI DETALJI O NIP-ovim VEZAMA SA KARTELIMA: NiP-ov kadar Ramiz Turulja Šmrka nazvao bratom, Konaković lajkao, a tužilac Pašić istragu protiv Šmrka oteo od Tužilaštva KS, pa se "izuzeo"!

Kako se istraga protiv Šmrka širila i kako je prijetila da određeni kadrovi Naroda i Pravde upadnu u posebne istražne radnje, strah u porodici Čampara i Pašić je bio sve veći. Stoga je donesena odluka da državni tužilac Pašić, baš kao i slučaju Dino Muzaferović Cezar, “upadne” u istragu kantonalnih kolega i Šmrka “uzme” u svoju nadležnost kako bi, dalje, kontrolisao istragu.

  • Mini market

  • 13. Dec. 2023  

  • 1

Piše: AVDO ADVIĆ / Istraga.ba

"Sa braćom", napisat će Ramiz Turulja u opisu fotografije na kojoj je, ističući skupocjene satove, pozirao zajedno sa presuđenim narko dilerima Admirom Arnautovićem Šmrkom i Adnanom Maglićem.

altRamiz Turulja, Adnan Maglić i Admir Arnautović Šmrk (krajnje desno) (Foto: Facebook / Screenshot)

Turulja je ovaj u prvom planu, sa sijedom bradom. Odmah iza njega je Adnan Maglić, tada presuđeni narko diler. Krajnje desno je Admir Arnautović Šmrk.

Fotografija “braće” dopala se Elmedinu Konakoviću. Tada samo kantonalni SDA-ov političar, Konaković je “bacio” lajk.

alt

Kasnije će, gradeći Narod i Pravdu, ostati brat sa Ramizom Turuljom. Iza njih je stotine zajedničkih druženja ovjekovječenih fotografijama. Sa Šmrkom se više nisu fotografisali. No, druženja nikad nisu prestala.

altRamiz Turulja sa Konakovićem i kadrovima NiP-a (Foto: Facebook)

Ovo je samo jedna od stotinjak zajedničkih fotografija Elmedina Konakovića i Šmrkovog brata Ramiza Turulje. Podsjetimo, Istraga.ba je u utorak objavila prepiske i Sky aplikacije u kojima članovi kartela Tito i Dino, Elmedin Karišik i Sani Al Murda navode kako je Admir Arnautović Šmrk rekao Karišiku da je 2020. godine isfinansirao Konakovićevu kampanju.

"Jučer, prije nego smo krenuli na džumu sretnem onog Šmrka sa starim njegovim i zvali me, hajde da jedemo. Priča mi za Konakovića, isfinansirao mu čitavu kampanju, sad prošle izbore", napisao je Karišik.

"Oni mu isfinansirali kampanju", pita Murda.

"Pa, nije mi baš sve ispričao, ali kako sam skontao sad te neke tužioce stavio Konaković svoje što je on imao te predmete i odbačeni su svi", pojasnio je Karišik.

"I to tebi samo tako ispriča usput onako", upitao je El Murda.

"Što se tiče MUP-a u FUP-a", uzvratio je Karišik.

A ko su tužioci koji su spašavali Admira Arnautovića Šmrka? Već smo objavili detalje kako je državni tužilac Džermin Pašić upropastio istragu protiv Arnautovića koji sada, sa drugim NiP-ovim tužiocem Dubravkom Čamparom u Trnovu pregovara o postizanju nagodbe i sankciji između tri i pet godina. Danas otkrivamo nove detalje o tome kako je Pašić opstruirao istragu Tužilaštva KS u ovom slučaju. Vratimo se u ljeto prošle godine.

Sredinom prošle godine Tužilaštvo Kantona Sarajevo, postupajuća tužiteljica Mona Meršnik, otvorilo je istragu protiv Admira Arnautovića Šmrka i njegovog prijatelja Adnana Maglića. Po naredbi nadležnog suda u Sarajevu, Federalna uprava policije pratila je i prisluškivala Šmrkove telefone. Istražitelji su, prateći Šmrka, dokumentovali njegove veze sa Denisom Ćemalovićem iz Mostara, koji je, dalje, što posredno što neposredno, održavao kontakte sa tadašnjim federalnim ministrom unutrašnjih poslova Aljošom Čamparom. Kako se istraga protiv Šmrka širila i kako je prijetila da određeni kadrovi Naroda i Pravde upadnu u posebne istražne radnje, strah u porodici Čampara i Pašić je bio sve veći. Stoga je donesena odluka da državni tužilac Pašić, baš kao i slučaju Dino Muzaferović Cezar, “upadne” u istragu kantonalnih kolega i Šmrka “uzme” u svoju nadležnost kako bi, dalje, kontrolisao istragu.

Pitali smo Tužilaštvo KS da li su u septembru prošle godine provodili istragu protiv Admira Arnautovića Šmrka.

"Možemo potvrditi da su pod nadzorom Tužilaštva Kantona Sarajevo provođene određene istražne radnje prema Arnautović Admiru. S obzirom da se radi o predmetima u kojim nije donesena tužilačka odluka, radi zaštite tajnosti istrage, nismo u mogućnosti dati više detalja, odnosno upućujemo Vas na Tužilaštvo BiH koje provodi istragu protiv imenovanog", rekli su za Istraga.ba u Tužilaštvu Kantona Sarajevo.

alt

Dakle, Tužilaštvo KS je provodilo istragu protiv Admira Arnautovića kada je tužilac Pašić odlučio faktički upasti u istragu svojih kantonalnih kolega.

Tužilac Tužilaštva BiH Džermin Pašić izdaje naredbu za hapšenje Admira Arnautovića Šmrka zbog kriminala koji je “"dokumentiran" u okviru aplikacije Sky. Ali kada su pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo doveli ovog sarajevskog kriminalca u zgradu Tužilaštva BiH kako bi ga predali u nadležnost postupajućeg tužioca, Džermin Pašić je naprasno nestao. Umjesto njega, Šmrka je preuzela tužiteljica Bojana Jolović. I, sutradan, kada je postupajući tužilac trebao ispitati uhapšenog Arnautovića, Pašić se izgubio. Šmrka su, stoga, morali ispitati tužioci Mladen Furtula i Bojana Jolović. Dan kasnije, Pašić se nije pojavio ni u sudnici Suda BiH kako bi iščitao prijedlog za određivanje pritvora kriminalcu koji je uhapšen po njegovoj naredbi. U sudnicu su, ponovo, morali tužitelji Furtula i Jolović. Na kraju je v.d. glavnog državnog tužioca Milanko Kajganić skinuo sa predmeta Šmrk tužitelja Pašića, te ga je dao na postupanje Sanji Ljuboje-Romić, koja je tek nedavno imenovana za državnu tužiteljicu.

Predmet protiv Admira Arnautovića zvanog Šmrk formiran je na osnovu saznanja prikupljenih putem aplikacije Sky. Predmet je, prvobitno, registriran na tužioca Džermina Pašića, koji je prije toga, po izboru Ambasade SAD-a, proglašen – “herojem mjeseca”. Sredinom septembra prošle godine, tužiteljica Sanja Ljuboje-Romić, koju je prije toga glavni tužitelj Milanko Kajganić pridružio Pašiću i Sky predmetima, bila je odsutna i tužilac Džermin Pašić je procijenio da je njeno odsustvo idealno za provođenje akcije Bumerang, odnosno za hapšenje Admira Arnautovića zvanog Šmrk i njegovog partnera Adnana Maglića.

U strahu da Sudu BiH uputi prijedlog za izdavanje naredbe za pretrese Šmrkovih objekata, tužilac Pašić je primijenio za njega ustaljenu praksu. U ponedjeljak, 19. septembra 2022. godine, poslije radnog vremena, Pašić je “zbog hitnosti” izdao pripadnicima MUP-a Kantona Sarajevo naredbu da uhapse Admira Arnautovića. Umjesto pismenog zahtjeva, od Suda BiH je tražio “usmenu naredbu” za pretresanje Šmrkovih objekata. Usmenu naredbu je izdao dežurni sudija Goran Radević, a predmet je kasnije preuzela sutkinja Hasija Mašović. Pripadnici MUP-a KS su krenuli u akciju. Došli su na adrese na kojima su živjeli Arnautović i Maglić, ali pretrese nisu započeli. Umjesto upada u Šmrkovu kuću, tužilac Pašić je predložio da pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo pozovu Admira Arnautovića da se sam javi u Policijsku upravu Centar. Šmrk se, prema informacijama Istrage, u policijsku upravu odvezao taksijem, gdje je službeno lišen slobode. Isto je planirano i sa Adnanom Maglićem, ali se on, iako je obećao, nije pojavio u PU Centar.

Admir Arnautović Šmrk je u MUP-u Kantona Sarajevo zadržan 24 sata, nakon čega je prebačen u Tužilaštvo BiH. U tom trenutku, postupajući tužilac Džermin Pašić se “povlači” iz predmeta, te moli glavnog tužioca Milanka Kajganića da mu nađe zamjenu, jer on zbog “komšijskih odnosa” ne može primiti uhapšenog Šmrka. Čelnici Tužilaštva, potom, kompletan posao prebacuju na tužiteljicu Bojanu Jolović koja je, van radnog vremena, oko 22 sata morala doći u zgradu Tužilaštva BiH kako bi preuzela Šmrka od pripadnika MUP-a KS. Ispitivanje osumnjičenog Admira Arnautovića bilo je planirano za srijedu ujutro. No, tužilac Pašić je svojim saradnicima rekao da bi mu to ispitivanje prouzrokovalo neugodnosti, pa su rukovodioci Tužilaštva BiH odlučili da Šmrka ispitaju tužitelji Mladen Furtula i Bojana Jolović. Nakon ispitivanja, Tužilaštvo BiH je Sudu BiH uputilo prijedlog za određivanje pritvora Admiru Arnautoviću. Ročište je održano narednog dana, a umjesto Džermina Pašića Tužilaštvo BiH su na ročištu zastupali tužioci Bojana Jolović i Mladen Furtula. Postupajući tužilac Pašić je, tako, izbjegao direktno suočavanje sa Šmrkom. Na kraju je, kako smo već naveli, tužilac Pašić uspio u svojoj nakani. Skinut je sa predmeta protiv Admira Arnautovića Šmrka kojeg mu je bilo “neugodno” ispitivati.

Devet mjeseci kasnije, Tužilaštvo BiH nije podiglo optužnicu protiv Šmrka.

Istraga.ba je kontaktirala tužioca Pašića. Na direktne upite o tome zbog čega se povukao iz predmeta protiv Admira Arnautovića, te zbog čega je sve radio na osnovu usmenih naredbi, Pašić je odgovorio: “Upućujem vas na Tuzilaštvo, jer u jedinstvu djelovanja svako moje postupanje je postupanje Tužilaštva. Za svaki od vaših upita postoji pisani trag u spisima Tuzilaštva. S profesionalnim novinarskim pristupom, odnosno ispravnim upitom na sve teme koje vas interesuju, možete izbjeći posljedice iznošenja potpuno neistinitih navoda”.

No, veze sa Šmrkom nema Tužilaštvo BiH, već isključivo državni tužilac Džermin Pašić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...