NENAD NEŠIĆ JAK NA RIJEČIMA: "Pozivam i upozoravam, ako ne budu sudili po pravu, BiH više neće postojati"

Novinarima je kazao da mu je "žao što Sud ubrzava ovaj proces".

  • Politika

  • 20. Dec. 2023  

  • 1

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić danas je bio među onima koji su došli pružiti podršku predsjedniku RS-a Miloradu Dodiku, kojem se na Sudu BiH sudi zbog nepoštivanja odluka visokog predstavnika Christiana Schmidta.  

Novinarima je kazao da mu je "žao što Sud ubrzava ovaj proces".

- Bojim se da određeni međunarodni faktori i prije svega bošnjački političari, žele da ubrzanim procesom dođu do presude predsjedniku RS-a. Pozivam ih i upozoravam da to neće biti presuda predsjedniku RS-a već presuda Bosni i Hercegovini. Bojim se da ako ne budu sudili po pravu, pravdi i zakonu, da BiH više neće postojati u ovakvom obliku - rekao je Nešić, prenosi Faktor.

Na pitanje novinara odakle mu informacije o hapšenju predsjednika Suda BiH i bivšeg direktora OSA-e BiH Ranka Debevca i Osmana Mehmedagića koje je prvi iznio u javnosti, odgovorio je da je sasvim normalno da ministar ima informaciju prije medija.

- Ukoliko vi smatrate da mediji trebaju da znaju prije nego ministar sigurnosti, onda mi ne možemo govoriti da je BiH normalna nego nenormalna zemlja. Informacije sam iznio nekoliko sati nakon provedene akcije - rekao je Nešić te prokomentirao izjavu glavnog tužioca Milanka Kajganića koji je rekao da bilo ko, a ko nije tužilac iznosi, informacije u medije, to radi neovlašteno, rekao je:

- Nisam se prepoznao u toj izjavi. Sve ono što sam ja uradio ili na bilo koji način ugrozio istragu spreman sam za to da odgovaram. Putem medija ne želim da kažem od koga sam dobio informacije.

Nešić je prokomentirao i najavu visokog predstavnika Christiana Schmidta da će se obilježavanje 9. januara smatrati krivičnim djelom.

- Pozivam Schmidta da što prije ide kući, ovdje mu nije mjesto. Devetog januara ću biti u Banjoj Luci i proslavit ću ga na najbolji mogući način. Pozivam sve građane RS-a, pa i Federacije BiH, jer je RS dio BiH, da zajedno proslavimo dan nastanka RS-a. Taj dan je bio mir u BiH, 9. januar 1992. Niko nema pravo da nam osporava da ga slavimo, svi ćemo biti 9. januara u Banjoj Luci. Schmidt nek' ide u Njemačku i nek' slavi šta hoće. Ne interesuje me šta slavi Schmidt, a ni njega ne treba da interesuje šta slavi Dodik, srpski narod ili Nešić - poručio je on.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...