SAMO NEBO JE GRANICA: Republika Srpska se opet zadužila, ovoga puta za čak…

Vlada RS se u ovoj godini na berzi zaduživala 17 puta.

  • Ekonomija

  • 27. Dec. 2023  

  • 0

Bh. entitet Republika Srpska zadužila se na Banjalučkoj berzi trezorskim zapisima za 33,1 milion KM. Isto je bilo i samo prije šest dana kada se Republika Srpska emisijom trezorskih zapisa na Banjalučkoj berzi zadužila za 43,2 miliona KM.

Samo par dana prije toga emisijom dugoročnih obveznica RS se zadužila 29,6 miliona KM.

Vlada RS se u ovoj godini na berzi zaduživala 17 puta, a ukupno je putem trezorskih zapisa i obveznica prikupila više od 800 miliona maraka.

U međuvremenu premijer Republike Srpske Radovan Višković kazao je da će entitetska vlada u četvrtak objaviti koliko će iznositi najniža plata u RS, te precizirao da će ona biti manja od 1.050 konvertibilih maraka, kako je to prethodno najavljivao predsjednik RS Milorad Dodik.

Naveo je da rješenje Vlade o pitanju najniže plate neće biti ni jedno ni drugo koje se spominjalo u javnosti, odnosno poslodavci traže da to bude 750 KM, a Milorad Dodik je zagovarao iznos od 1.050 maraka.

Na pitanje da li će minimalac biti neka sredina između tih prijedloga, Višković je naveo da se može tako reći.

- Imaćemo i obrazloženje za taj iznos minimalca. Imamo spremnu odluku i ona će biti poznata u četvrtak. I ta odluka će biti dakle na snazi od 1. januara iduće godine - poručio je Višković, koji nije želio da otkriva koji će to iznos najniže plate biti koji će donijeti Vlada RS-a.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...