GRLIĆ RADMAN, OTVORENO: „Bez suočavanja sa prošlošću, ne možete biti ravnopravna članica Europske unije…“

-Zahvalni smo ministrima tadašnje Vlade Crne Gore što su 2022. konačno postavili spomen ploču i time se suočili s dijelom svoje prošlosti, no svaki budući pokušaj njenog uklanjanja, smatraćemo povredom sjećanja na nevine žrtve hrvatskih građana i dostojanstvo Republike Hrvatske – kazao je Grlić Radman.

  • Regija

  • 28. Dec. 2023  

  • 2

Bez suočavanja s nedavnom prošlošću, Crna Gora ne može postati ravnopravna članica Europske unije, kao ni biti vjerodostojna NATO saveznica. To je za Pobjedu kazao hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman, komentirajući stavove ministra odbrane Crne Gore Dragana Krapovića.

Krapović je jučer, na sjednici Odbora za bezbjednost, kazao da ono što se desilo u logoru Morinj, nije posljedica velikosrpske ili velikocrnogorske agresije, nego rata u bivšoj Jugoslaviji.

-Za mene je to bilo nešto što je posljedica rada u bivšoj Jugoslaviji, ne velikosrpska, velikocrnogorska agresija nego rat u bivšoj Jugoslaviji. Mislim da je cijela stvar nesretno sprovedena u djelo činjenicom da su pored ministara iz Crne Gore, prisustvovali i zvaničnici sa hrvatske strane: ministar Grlić Radman i po mojim informacijama Tomo Medved, rekao je Krapović.

Grlić Radman, komentirajući stavove Krapovića, kaže da odnose Crne Gore i Hrvatske, treba razvijati kao dvije susjedne i prijateljske zemlje, ali i naglašava šta očekuju od Crne Gore.

- Bez suočavanja s nedavnom prošlošću, Crna Gora ne može postati ravnopravna članica Europske unije, kao ni biti vjerodostojan NATO saveznik. Prije nekoliko dana u Zagrebu sam razgovarao s ministrom Ivanovićem i složili smo se da naše odnose trebamo i želimo razvijati kao dvije susjedne i prijateljske zemlje. To znači da od Crne Gore očekujemo spremnost da se otvoreno i iskreno nastavi suočavati s nedavnom prošlošću, s onime što se događalo tijekom velikosrpske agresije na dubrovačkom području u devedesetim godinama prošlog stoljeća, te između ostalog i u logoru Morinj - rekao je Grlić Radman.

Kaže i da je trajno obilježavanje stradanja hrvatskih građana u Morinju važno za daljnji nastavak izgradnje kulture sjećanja koja će počivati na istini o onome što se dogodilo i, kako je istakao, na jasnoj osudi ratnih zločina i poštovanju žrtava.

- Želim vjerovati da će i ova nova Vlada Crne Gore nastaviti raditi na tome u cilju postizanju istinske pomirbe i jačanja dobrosusjedskih odnosa. Zahvalni smo ministrima tadašnje Vlade Crne Gore što su 2022. konačno postavili spomen ploču i time se suočili s dijelom svoje prošlosti, no svaki budući pokušaj njezinog uklanjanja, smatrat ćemo povredom sjećanja na nevine žrtve hrvatskih građana i dostojanstvo Republike Hrvatske, zaključio je Grlić Radman.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...