ŽESTOK ODGOVOR NA PRIJETNJE IZ LONDONA: Venecuela pokreće hitne VOJNE MANEVRE nakon dolaska britanskog ratnog broda

Venecuela je naredila oružanim snagama da održe vojne vežbe kao odgovor na odluku Velike Britanije da pošalje ratni brod za podršku Gvajani.

  • Svijet

  • 30. Dec. 2023  

  • 0

Vojni lideri rekli su da će 5.600 vojnika učestvovati u "odbrambenim vježbama" na istočnim karipskim i atlantskim obalama Venecuele, piše BBC.

Venecuelanski birači, podsjetimo, podržali su nedavno stvaranje nove države u naftom bogatom Esekibu koji je decenijama dio Gvajane.

Predsjednik Nikolas Maduro rekao je da su vojne vježbe pokrenute kao "odgovor na provokaciju i prijetnju Ujedinjenog Кraljevstva" protiv mira i suvereniteta Venecuele. Maduro je dodao da je taj potez "praktično vojna prijetnja iz Londona" i da je slomio duh nedavno postignutog sporazuma između Venecuele i Gvajane da se ne koristi sila za rješavanje spora.

Potpredsednik Gvajane Barat Džagdeo rekao je da je prisustvo broda "rutinsko" i dio izgradnje "odbrambene sposobnosti".

"Ne planiramo invaziju na Venecuelu. Predsjednik Maduro to zna i ne treba da brine o tome", rekao je Džagdeo na konferenciji za novinare.

Velika Britanija potvrdila da će HMS Trent učestvovati u zajedničkim vežbama sa Gvajanom poslije Božića. Brod je raspoređen na Кaribe u potrazi za krijumčarima droge, ali je vraćen nakon što je vlada Venecuele zapretila da će pripojiti region Esekibo u Gvajani.

Venecuela je dugo polagala pravo na vlasništvo nad Esekibom koji čini oko dvije trećine Gvajane. Takođe osporava granicu koja je uspostavljena međunarodnim sporazumom 1899. godine.

Gvajana, a prije nje Britanska Gvajana, administrirale su Esekibo više od jednog vijeka.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...