KORAK NAPRIJED, NAZAD DVA: Prosjačenje djece u Tuzli gotovo iskorijenjeno, ali prosjačenje odraslih osoba još izraženije

Djeca i odrasli koji mole za marku, nešto novca, nisu rijedak prizor na bh. ulicama. Ipak, kada je u pitanju suzbijanje prosjačenja maloljetnih osoba, određene pomake i napredak bilježi Tuzlanski kanton. To je rezultat multisektorskog pristupa, ali i prve pravosnažne presude za trgovinu ljudima. No, prosjačenje odraslih osoba još je i izraženije.

  • Društvo

  • 06. Jan. 2024  

  • 0

Na frekventnim lokacijama u Tuzli na svakih nekoliko metara po jedna starija osoba koja traži novac. Najčešće kažu da su gladni, bolesni ili da brinu o višečlanoj porodici. Uglavnom se radi o osobama koje po nekom osnovu mogu ostvariti pomoć centara za socijalni rad, a nerijetko dolaze izvan Tuzle.

NEDELJKO JURKIĆ, koordinator mobilnog tima

Najčešće su to Lukavac, Živinice, a često u posljednje vrijeme evo i Gradačac. Ono što mobilni tim može evidentirati i obavijestiti nadležne centre za socijalni rad na drugim općinama i u drugim gradovima, a policijski službenici mogu izdati prekršaj.

Prosjačenje je zakonom zabranjeno. Udruženje Zemlja djece Bosne i Hercegovine je, u saradnji sa centrima za socijalni rad i međunarodnim organizacijama, razvilo protokol koji je u Tuzli dao dobre rezultate.

SAHIBA SRNA, Udruga Zemlja djece BiH

U prethodnoj godini je bilo duplo više identificirano potencijalnih žrtava trgovine ljudima nego što je to u 2022. kada imamo 38 identificiranih žrtava, od čega je 29 djece, a posmatrajući po strukturi tipa eksploatacije, 16 od njih je bilo u prosjačenju.

Djeca koja se zateknu u prosjačenju mogu biti smještena u Prihvatilište Doma za djecu bez roditeljskog staranja Tuzla. Tu mogu biti dok se ne riješi njihovo zbrinjavanje, a najduže tri mjeseca. Ova djeca često su žrtve zanemarivanja i nasilja.

AMELA TUPAJIĆ, JU Dom za djecu bez roditeljskog staranja Tuzla

Zaista se dešava da dođu bez završenog ijednog razreda, zatim se dešava da dođu visoko zapuštena i recimo bez nekih dijagnoza gdje, kada se uključe u zdravstveni sistem i urade se te određene pretrage, psihološki nalazi, nalaz psihijatra, vjerujte da se otkriju i određene dijagnoze.

Iz Zemlje djece Bosne i Hercegovine kažu da su protokoli za suzbijanje prosjačenja razvijeni u ukupno 30 opština Bosne i Hercegovine. Namjera je da se pokriju svi veći gradovi i opštine, kako bi se suzbilo prosjačenje koje u pozadini najčešće ima eksploataciju i trgovinu ljudima.

(BHRT)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...