DOK TURSUNOVIĆ KAŽE DA NIŠTA NISU VIDJELI, IZ SDP-a SREBRENICA PORUČUJU DA SU ZABRINUTI: Oni su pripremili i set preporuka prema...

(...) nadležnim institucijama i tijelima.

  • Društvo

  • 08. Jan. 2024  08. Jan. 2024

  • 1

Socijaldemokratska partija Srebrenice reagovala je povodom prijetnji i napada na povratnike u RS-u te su upozorili kako su pred Bošnjacima teške sedmice nakon ovakvih i sličnih incidenata. Između ostalog, Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine traži da se održi tematska sjednica Skupštine opštine Srebrenica na kojoj će se razmatrati usaglašavanje prijedloga prema Policijskoj upravi Srebrenica i EUFOR-u, a kojim bi se poduzele zajedničke radnje ka podizanju stepena stanja opće sigurnosti na području naše jedinice lokalne samouprave.

"Tražimo da u okviru ove sjednice, komandir policije podnese izvještaj o preduzetim radnjama po pitanju incidenata i provokacija koje su se dogodile u posljednje 4 godine na području Opštine, kako bi se razjasnio stepen utvrđivanja odgovornosti po ovim pitanjima, kritične tačke i lokacije napada i provokacija, te poduzimanje mjera zaštite i preventivnog djelovanja na vjerske praznike, godišnjice i obilježavanja datuma kako bi se spriječio govor mržnje, prijetnje i nasilje", poručuju iz SDP Srebrenica.

Iz Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine poručuju da su se njihovi članovi i članice nalazili na brojnim lokacijama širom Srebrenice kako bi zabilježili provokacije i incidente, te da će nastojati aktivnije uključiti mlade u dokumentovanje i izvještavanje u situacijama visokog rizika.

"Srebrenica je opet u nacionalnim medijima zbog mržnje, uvreda i prijetnji Bošnjacima u našoj zajednici. Najviše nas žalosti što su lideri Srpske pravoslavne crkve stali na branik govoru mržnje, što je konačna potvrda je nastojanje za obnovu međureligijskog dijaloga na nivou institucija naišlo na još jedan udar", dodaju iz SDP-a.

Oni su pripremili i set preporuka prema nadležnim institucijama i tijelima.

"Tražimo osiguranje dodatnih pripadnika Direkcije za koordinaciju policijskih jedinica Bosne i Hercegovine u radijusu nadležnosti osiguranja Memorijalnog centra Srebrenica u Potočarima. Tražimo da Tužilaštvo Bosne i Hercegovine otvori istragu kojom će utvrditi da li su predstavnici policijskih i pravosudnih organa postupali u skladu sa zakonom prilikom provođenja istraga i utvrđivanja bića krivičnog djela/prekršaja u vezi sa izazivanjem netrpeljivosti i nasilja motivisanog mržnjom. Tražimo da Institucija Ombudsmena za ljudska prava Bosne i Hercegovine pokrene istragu s fokusom na kršenja ljudskih prava Bošnjaka-muslimana na području istočne Bosne te izrade preporuke prema nadležnim u tom pravcu", pojasnili su.

Također, imali su i zahtjev za EUFOR koji su također pozvali na odgovornost.

"Od EUFOR-a tražimo premještanje pripadnika svojih snaga sa manjerizičnih lokacija na mjesta poput Srebrenice, Zvornika, Vlasenice, Stoca, Prijedora, Kozarca, Janje, Brčkog i drugih lokaliteta koji su od ranije određeni kao rizične tačke u Bosni i Hercegovini. Sve što se dešava u Srebrenici danas, upozorenje je za dane koji dolaze", zaključuju iz SDP-a Srebrenica.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...