ZAPELO IMENOVANJE DIREKTORA KCUS-a: Ministar Rimac tvrdi da nije dobio odluku na potpis, Kulovac tvrdi da je poslao

Pojavile su se spekulacije da je ministar Rimac, navodno, odbio dati saglasnost za imenovanje Gavrankapetanovića

  • Politika

  • 11. Jan. 2024  

  • 0

Od imenovanja novog direktora Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu prošlo je skoro 15 dana, ali on još uvijek nije preuzeo dužnost. U međuvremenu do medija dolaze oprečne informacije iz Upravnog odbora KCUS-a i Ministarstva zdravstva Federacije Bosne i Hercegovine.

Upravni odbor KCUS-a na sjednici održanoj 28. decembra za novog generalnog direktora Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu imenovao je većinom glasova prof. dr. Ismeta Gavrankapetanovića. Međutim, federalni ministar zdravstva Nediljko Rimac još nije dao saglasnost za imenovanje Gavrankapetanovića.

Pojavile su se spekulacije da je ministar Rimac, navodno, odbio dati saglasnost za imenovanje Gavrankapetanovića. Tim povodom kontaktirali smo federalnog ministra koji je demantovao ove navode.

"To nije tačno. Nismo još dali saglasnost, ali nismo ni odbili ništa", odgovorio je Rimac za Faktor.ba.

Na pitanje da nam pojasni zašto se odugovlači sa davanjem saglasnosti, ministar odgovara:

"Nismo dobili ništa službeno od Upravnog odbora KCUS-a.

Međutim, predsjednik Upravnog odbora KCUS-a dr. Benjamin Kulovac za Faktor tvrdi dugačije. Kako je naveo, dan nakon održane sjednice na kojoj je donesena odluka o imenovanju Gavrankapetanovića, sve je proslijeđeno federalnom ministru.

U međuvremenu Kantonalni sud u Sarajevu donio je rješenje kojim se poništava smjena bivšeg Nadzornog odbora KCUS-a te naložio federalnom premijeru Nerminu Nikšiću da sve vrati u prvobitno stanje, tačnije da stari Nadzorni odbor vrati na dužnost. Rješenje suda je doneseno 28. decembra, a premijeru je dat rok od 15 dana da postupi po nalogu suda.

Kako je poznato javnosti, i pojedini članovi bivšeg Upravnog odbora KCUS-a, također, su od suda tražili da ih se vrati na dužnost, jer su prema njihovim tvrdnjama, nelegalno smjenjeni. Ta odluka suda još nije donesena. Inače, Nadzorni i Upravni odbor KCUS-a, kada je u pitanju procedura u Vladi FBiH, imenuju se i razrješavaju dužnosti na isti način.

Nadzorni i Upravni odbor KCUS-a smijenjeni su na sjednici Vlade FBiH 4. oktobra 2023. godine te imenovani novi na prijedlog premijera Nikšića, premda zakon nalaže da se ta tačka dnevnog reda na Vladi mora naći na prijedlog resornog ministra. Ministar Rimac tog dana uopće nije ni prisustvovao sjednici Vlade.

Prilikom smjene Nadzornog i Upravnog odbora KCUS-a u Vladi FBiH prekršeni su zakoni koji reguliraju to pitanje, kao i Statut KCUS-a.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...