EDHEM BIČAKČIĆ ZA "SB" O IZJEDNAČAVANJU 1. MARTA I 9. JANUARA: "Veliki broj Srba je glasao na referendumu, a mali je broj glasova bio protiv"

Kontaktirali smo Edhema Bičakčića, bivšeg premijera Federacije BiH, bivšeg predsjednika Sabora Islamske zajednice u našoj zemlji i predsjednika BH Komiteta Cigre, koji je bio svjedok referenduma 1992. godine.

  • Vijesti

  • 16. Jan. 2024  16. Jan. 2024

  • 2

Sabina Silajdžić, doktorica ekonomskih nauka, vanredna profesorica na sarajevskom Ekonomskom fakultetu, objavila je na društvenim mrežama tekst pod nazivom “Obraćanje ‘pro-bosanskim snagama’ – propitivanje i svjedočenje istini” izjednačavajući u njemu 1. mart kada se slavi Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine i 9. januar - neustavni datum za obilježavanje "dana RS-a".

Njen tekst mediji u manjem bh. entitetu dočekali su sa oduševljenjem, dok su joj bh. državnici dali do znanja da griješi. Nižu se reakcije Milana Dunovića, Mire Lazovića, Kasima Trnke...

Kontaktirali smo Edhema Bičakčića, bivšeg premijera Federacije BiH, aktuelnog predsjednika Sabora Islamske zajednice u našoj zemlji i predsjednika BH Komiteta Cigre, koji je bio svjedok referenduma 1992. godine.

"To je bila legalna odluka Parlamenta BiH, Predstavničkog doma, koja je izglasana i činjenica jeste da je većina srpskih poslanika nastupila sjednicu. A što se tiče događanja od 9. januara ima i presuda Ustavnog suda BiH da je to rušenje BiH. To ne može biti ni blizu istog", pojasnio je Bičakić za "SB".

Bičakić kaže da je inače za slobodu mišljenja koju smatra velikom dostignućem demokratije, ali da se sa mišljenjem koje je iznijela Sabina Silajdžić ne slaže.

"Šta i kako ko osjeća, to je drugo pitanje", smatra Bičakčić navodeći da može svjedočiti kao kontrolor referenduma u Banjoj Luci i Skender-Vakufu.

"Veliki broj Srba je glasao na referendumu. Kako su glasali, to samo oni znaju, ali pošto je mali broj glasova bio protiv onda je pretpostavka da su oni realno glasali 'za'", naveo je Bičakić dodajući kako referendumsko pitanje "nismo mi izmislili", nego je ono poslato kao zahtjev Komisije.

(S. Hodžić)

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...