EUROPARLAMENTARAC TOMISLAV SOKOL: "Srpski nacionalista na čelu Skupštine izazov za saradnju sa EP"

Sokol kaže da je u Crnoj Gori formirana parlamentarna većina sa jakim prosrpskim i proruskim elementima.

  • Regija

  • 21. Jan. 2024  

  • 0

Sjednica Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje (POSP) između EU i Crne Gore odložena je prije više od godinu, a kako stvari stoje, ne nazire se novi datum njenog održavanja. Takav zaključak proizilazi iz izjava predsjedavajućeg POSP-a – Vladimira Bilčika, kao i europarlamentarca i člana pomenutog odbora – Tomislava Sokola.

U izjavi za Pobjedu, Bilčik je kazao da će ,,istražiti mogućnosti za ponovno zakazivanje“ sjednice koja bi se održala u Evropskom parlamentu u Strazburu, ne precizirajući kada bi do sjednice moglo doći.

Tema sastanka, prema ranijoj najavi, trebalo je da bude razgovar o stanju pristupnih pregovora i odnosima između Evropske unije i Crne Gore.

"Želim da čestitam Skupštini Crne Gore što je konstituisala svoj dio POSP-a. Istražićemo mogućnosti za sljedeći sastanak u Evropskom parlamentu u Strazburu", kazao je Bilčik Pobjedi.

Posljednji sastanak POSP, koji je trebao da bude održan u decembru 2022. godine odložen je, kao reakcija na odluku parlamentarne većine da usvoji sporne izmjene Zakona o predsjedniku.

Bilčik je nakon toga kazao je njegov interes kao predsjedavajućeg POSP-a da štiti evropski interes.

"A evropski interes je bio doveden u pitanje zbog toga i zato što smo vidjeli da nema smisla održati sastanak, imajući u vidu glasanje u parlamentu nedjelju prije. Zato sam odlučio u konsultaciji sa relevantnim kolegama i činiocima u evropskim institucijama da odložim POSP. Žao mi je što to moram da kažem, ali nisam imao izbora, morao sam da odložim sastanak. Što će se sljedeće desiti – to zavisi od crnogorskih političara", rekao je tada Bilčik.

Godinu kasnije, sjednice POSP-a nema ni u najavi.

Prema mišljenju člana delegacija i poslanika EP Tomislava Sokola, to što je na čelu parlamenta Andrija Mandić, kao neko ko otvoreno podržava Rusiju, predstavlja izazov u izgradnji daljeg povjerenja između Evropskog parlamenta i Skupštine Crne Gore.

Govoreći o sjednici POSP-a koja je u decembru 2022. godine otkazana, Sokol ističe da je to bio jedini logičan potez

"Nije tajna da smo mi u Evropskom parlamentu sporni zakon smatrali protivnim načelima vladavine prava. U govoru koji sam održao na plenarnoj sjednici nedugo nakon otkazivanja sastanka, upozorio sam na to da srpska hegemonistička politika doprinosi destabilizaciji susjednih država i da se to najjasnije vidi u Crnoj Gori gdje je, protivno preporukama Venecijanske komisije, od strane prosrpske većine u Skupštini izmijenjen Zakon o predsjedniku", kazao je Sokol.

Podsjećajući na taj period, europarlamentarac kaže da je bilo očigledno da je Crna Gora zapala u ustavnu krizu bez presedana.

"S obzirom na takav razvoj događaja, nije uslijedilo ponovno sazivanje sastanka za nastavak POSP dijaloga", kaže Sokol za Pobjedu.

Parlamentarni odbor Evropske unije i Crne Gore za stabilizaciju i pridruživanje osnovan je u junu 2010. godine, nakon stupanja na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Čine ga po četrnaest poslanika Skupštine Crne Gore i Evropskog parlamenta, a do sada je održavan u 20 navrata.

Jaki prosrpski i proruski elementi


Odgovarajući na pitanje da li dio razloga za neodržavanje sjednice POSP-a leži u činjenici da funkciju prvog čovjeka crnogorske Skupštine obavlja lider koalicije ,,Za budućnost Crne Gore“ Andrija Mandić, Sokol kaže da je u Crnoj Gori formirana parlamentarna većina sa jakim prosrpskim i proruskim elementima.

"Srpski nacionalista koji otvoreno podržava Rusiju izabran je za predsjednika Skupštine. To svakako predstavlja izazov u izgradnji daljeg povjerenja između Evropskog parlamenta i Skupštine Crne Gore i nastavak je tendencije povratka Crne Gore u srpsku i rusku interesnu sferu", ocijenio je.

U skladu sa navedenim, Sokol nije optimista da bi sastanak POSP-a mogao biti održan u skorije vrijeme, a kao dodatni razlog vidi i činjenicu da trenutni saziv Evropskog parlamenta ulazi u finiš uoči junskih izbora.

"Mandat devetog saziva Evropskog parlamenta privodi se kraju, a za sada nema najave da bi se do kraja njegovog institucionalnog saziva mogao zakazati i realizovati novi sastanak između EP i Crne Gore", zaključio je Sokol.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...