SPRIJEČITE NAJGORI SCENARIJ: Ukoliko svakoga dana pijete energetska pića – ovo trebate znati…

Međutim, ako iznenada ili često osjetite bilo koji od ovih znakova i simptoma, trebali biste potražiti hitnu medicinsku pomoć.

  • Zdravlje

  • 22. Jan. 2024  

  • 0

Energetski napici pravi su hit među tinejdžerima i mladima. No, dok mnogi uživaju u brzim dozama energije i uzbudljivim okusima, rijetki su svjesni ozbiljnih posljedica koje ovi napici mogu imati na srčani ritam i ukupno zdravlje.

Mladi ne znajući za posljedice, često posežu za ovim napicima koji, umjesto pojačane energije, mogu uzrokovati ozbiljne srčane aritmije - ne samo fibrilaciju atrija nego i aritmije koje su potencijalno smrtonosne.

Osim toga konzumacija alkohola, energetskh napitaka i stimulativnih droga također dovode do toga. To su tako snažne supstancije koje djeluju upravo na srčane kanale. Konzumacija nekih supstanci djeluje na te srčane kanaliće i oni jednostavno podivljaju, promijene svoja provodna svojstva i dovode do takve aritmije koja onda, nažalost, završava fatalno.

Najčešći znakovi aritmije uključuju:

Palpitacije:

Osjećaj lupanja srca ili brze otkucaje.

Osjećaj lepršavosti u prsima:

 To je osjećaj kao da vam srce preskoči otkucaj ili radi nepravilno.

Bol u prsima:

Bol ili nelagodnost u prsima, koja može nalikovati angini pektoris.

Kratkoća daha:

Osjećaj da ne možete udahnuti dovoljno zraka.

Vrtoglavica:

Osjećaj vrtoglavice, nesigurnosti ili gubitka ravnoteže.

Nesvjestica:

Gubitak svijesti, posebno u slučajevima bradikardije (sporog srčanog ritma) ili naglih promjena ritma.

Strah od smrti:

Osjećaj intenzivnog straha i anksioznosti koji se može pojaviti tijekom aritmije.

Važno je napomenuti da neki ljudi s aritmijama možda neće doživjeti očite simptome, posebno ako su aritmije blage. Međutim, ako iznenada ili često osjetite bilo koji od ovih znakova i simptoma, trebali biste potražiti hitnu medicinsku pomoć. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...