DELEGAT SBiH DŽEMAL SMAJIĆ: "Ima nas koji imamo malo duže pamćenje nego što to misli predsjednik NiP-a" (VIDEO)

"HDZ želi kroz tehničke izmjene Izbornog zakona da ubaci i te amandmane koji se odnose na Ustav BiH i da na taj način ubace takozvani plutajući entitet..."

  • Politika

  • 31. Jan. 2024  

  • 2

Džemal Smajić (SBiH) delegat u Domu naroda BiH za FTV govorio je o tome hoće li glasati za tehničke izmjene Izbornog zakona BiH? Očekuje li njihovo usvajanje ili da ih nametne visoki predstavnik u BiH? Kako gleda na posljednji prijedlog HDZ-a BiH o izmjena Izbornog zakona BiH? Zašto se predstavnici SBiH-a nisu odazvali sastanku o izmjenama Ustava BiH?

Kako u suprotnim stavovima pronaći većinu za osiguranje izbornog integriteta i izmjene Ustava BiH? Hoće li evropski put BiH u martu doći na novu stepenicu otvaranjem pristupnih pregovora?

Sjednica Doma naroda BiH

''Pitanje izmjena Izbornog zakona je jedno političko principa za koje se mi zalažemo iz SBiH već duži niz godina da se dese. Što se tiče mene kao delegata ispred Stranke za BiH naravno da ću na današnjoj sjednici glasati za tehničke izmjene Izbornog zakona. Ali ono što smo čuli, iako je prošao u Predstavničkom domu, nakon onog čuvenog sastanka gdje su se predstavnici stranaka HDZ-a, SNSD-a i Trojke, gdje su se dogovorili da će oboriti ovaj zakon danas, iako su njihovi zastupnici glasali za taj prijedlog.

Ima nas koji imamo malo duže pamćenje nego što to misli predsjednik NiP-a. Ja se sjećam prošlih izbornih ciklusa, kada je upravo on bio, hajde da tako kažem, najgrlatiji kako se spremaju političke krađe, kako će on i NiP biti pokradeni i tako dalje. Mi smo imali situaciju gdje je CIK prošle godine uputila zahtjev za 18 miliona sredstava kako bi se obezbijedila ta tehnička pomagala. Ako su uvijek govorili o krađama, mislio sam da kada dođu na poziciju i mogu odlučivati o tome, da će glasati za tehničke izmjene Izbornog zakona i da možemo imati stvarni prikaz volje birača. Ova tehnička pomagala to osiguravaju.

U onim prezentacijama koje su nam prezentirali kao delegatima, može se zaključiti da to u mnogome poboljšava izborni proces. Ovim prijedlogom i tehničkim izmjenama Izbornog zakona se utjecaj ljudskog faktora svodi na minimum. Oni kao argument navode biračke odbore i slično, ali mislim da to nema utjecaja ukoliko bi se uvele ove tehničke izmjene.

HDZ želi kroz tehničke izmjene Izbornog zakona da ubaci i te amandmane koji se odnose na Ustav BiH i da na taj način ubace takozvani plutajući entitet i da čovjek koji će biti biran iz reda Hrvata mora biti iz HDZ-a. To je ukratko njihov plan. HDZ i Dragan Čović pokušava da ubaci izmjene koje nemaju evropski i zapadni pristup. Ne bi sada ni visoki predstavnik vršio pritisak, nego Američka ambasada vrši pritisak. Američka ambasada već godinama pokazuje da je jedan od najvećih izvora korupcije jeste izborni proces. Visoki predstavnik bi morao reagovati. U suštini, ja nisam za to da visoki predstavnik išta mijenja i nameće. Bilo bi dobro da se vladajući političari pobrinu za to da dođe do izmjena. Mi nismo nikada za uplitanja i nametanja odluka visokog predstavnika'', kazao je.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...