MEĐUNARODNI LGBT POKRET PROGLASILI EKSTREMISTIČKIM: Zbog ovih naušnica je djevojka u Rusiji osuđena na pet dana zatvora

Danas je sud u južnoj regiji Volgograd osudio muškarca zbog "isticanja simbola ekstremističke organizacije" nakon što je na internetu objavio fotografiju LGBT zastave.

  • Šareni svijet

  • 01. Feb. 2024  01. Feb. 2024

  • 0

Dva ruska suda ove sedmice su izrekla prve osuđujuće presude protiv, kako to naziva ruska vlada, "međunarodnog LGBT pokreta" koji je prošle godine proglašen ekstremističkim.

Danas je sud u južnoj regiji Volgograd osudio muškarca zbog "isticanja simbola ekstremističke organizacije" nakon što je na internetu objavio fotografiju LGBT zastave.

Muškarcu je naređeno da plati kaznu od 1000 rubalja (10.17 eura). Priznao je krivnju i pokajao se. Rekao je da je fotografiju objavio "iz gluposti", objavio je sud.

Djevojka osuđena zbog naušnica

U ponedjeljak je sud u Nižnjem Novgorodu osudio djevojku na pet dana pritvora jer je nosila naušnice s motivom žabe u duginim bojama, objavila je ruska skupina za prava LGBT osoba Egida.

Djevojci je u kafiću prišao nepoznati muškarac i tražio od nje da skine naušnice. U društvu s njom je bio i mladić koji je nosio bedž s duginim bojama. Njega je muškarac napao i otrgnuo mu bedž.

Snimka ovog incidenta je objavljena na internetu, nakon čega je djevojka pozvana u policijsku tanicu u kojoj je morala i prenoćiti. Idući dan joj je sud odredio pet dana pritvora.

Suđenje zbog fotografije na Instagramu 

Sljedeće sedmice će u Saratovu, na jugozapadu Rusije, biti nastavljeno suđenje fotografu koji je na Instagramu objavio fotografiju duginih zastava, izvijestila je nezavisna ruska novinska kuća Mediazona.

Ruski vrhovni sud zabranio je "LGBT pokret" u novembru prošle godine.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...