BOGATI BOSANAC ŠIRI BIZNIS: Među kandidatima je za preuzimanje velike hrvatske kompanije...

Prvi milion (tadašnjih njemačkih maraka) zaradio je s 29 godina. Godine 2016. proglašen je osobom godine u BiH.

  • Ekonomija

  • 02. Feb. 2024  

  • 0

Slanjem poziva na adrese više mogućih kupaca Fortenova grupa počela je proces ispitivanja interesa za potencijalnu prodaju poslovnog područja poljoprivrede.

Fortenova je bivši Agrokor koji je sagradio Ivica Todorić, ali mu je kompanija oduzeta zbog ogromnih dugova. Okosnica agrobiznisa ovog konglomerata su Belje, Vupik i PIK Vinkovci.

Ranije je grupa prodala segmet smrznute hrane (Ledo i Frikom). U okviru grupacije posluju i kompanije kao što su Konzum, Mercator, Sarajevski kiseljak, Jamnica itd.

-Neobvezujuće ponude Fortenova očekuje krajem prvog tromjesečja. Nastavak procesa bit će usmjeren na one koji su, osim plaćanja fer cijene, spremni dati maksimalan doprinos daljnjem razvoju i očuvanju zaposlenosti i tradicije poljoprivredne proizvodnje u Hrvatskoj, kažu u Fortenovi.

Kao najizgledniji kupac firmi Belje, Pik Vinkovci i Vupik Vukovar već duže se spominje koprivnička Podravka. No, ne samo ona: za preuzimanje je izuzetno zagrijan i mađarski poduzetnik blizak Viktoru Orbanu koji je već kupio firmu Rabo iz Kneževih Vinograda, najvećeg domaćeg proizvođača jabuka.

Rabo je tako ušao u sastav velike grupacije Meszaros iza koje stoji Lorinc Meszaros, glavni sponzor i mecena NK Osijeka, ali i omiljeni Orbanov poduzetnik. Mađarski biznismen, prema informacijama Danica.hr, već naveliko lobira za taj posao.

Fortenovin poljoprivredni biznis, tvrdi dobro upućen izvor ovog portala, žele preuzeti i arapski investitori koje reprezentira Saif Alketbi, čovjek koji već mjesecima vodi pravnu bitku za preuzimanje cijele Fortenove jer tvrdi kako je otkupio većinski udjel od ruskog Sberbanka.

Konačno, tu je i vlasnik moćnog srbijanskog Delta holdinga Miroslav Mišković i gazda osječkog Žita Marko Pipunić, inače rodom iz Modriče.

Fortenova je navodno i Žitu poslala informativni obrazac s financijskim brojkama poljoprivrednih tvrtki te molbu da pošalju neobvezujuću ponudu.

Bogatog biznismena iz BiH mediji vole nazivati “kraljem žita”, “kraljem pršuta” ili “najmoćnijim Slavoncem”. Prvi milion (tadašnjih njemačkih maraka) zaradio je s 29 godina. Godine 2016. proglašen je osobom godine u BiH.

Pipunić upravlja Žito grupom, pod čijim je kapom 36 većih i manjih firmi. Zbirni prihod im je, prema gruboj procjeni, veći od 600 miliona eura, a ukupno zapošljavaju više od 2.500 ljudi.

Inače, Pipunić je rodom iz Modriče, gdje i danas ima veliki posjed i nesebično pomaže povratnike u tom kraju, a jedno vrijeme bio je i predsjednik Udruge Prsten, aktivne na području promicanja i zaštite tradicije, kulture, gospodarske suradnje, druženja i humanitarnog djelovanja, koja u susjednoj Hrvatskoj okuplja Hrvate iz BiH.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...