POSEBNO OPASNO ZA DJECU: Prof. Dinarević-Mesihović upozorila na dramatične posljedice zagađenja zraka u Sarajevu

Akademkinja Mesihović-Dinarević smatra da spojem medicine i ekologije kao i rezultata drugih relevantnih istraživanja uz podršku šire društvene zajednice, treba promptno i odmah reagovati kako bi se krenulo planski ka rješavanju ovog dugogodišnjeg i gorućeg problema glavnog grada Bosne i Hercegovine, Sarajeva.

  • Zdravlje

  • 06. Feb. 2024  

  • 0

Predstavnici Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine (ANU) na čelu s akademkinjom Senkom Mesihović-Dinarević, predsjednicom Odbora za kardiovaskularnu patologiju Odjeljenja medicinskih nauka ANUBiH, održali su u ponedjeljak, 5. februara, sastanak s ministrom zdravstva Kantona Sarajevo mr. sci. Enisom Hasanovićem.

Akademkinja Senka Mesihović-Dinarević je upoznala ministra s radom Odbora i projektnim aktivnostima.

Fokus sastanka je bio prijedlog projekta pod nazivom “Opservaciona studija prevalence plućnih opstruktivnih bolesti i kardiovaskularnih poremećaja kao posljedica visokih koncentracija polutanata u zraku u Kantonu Sarajevo”.

Uticaj aerozagađenja na zdravlja građana KS

Profesorica Mesihović-Dinarević je istakla da istraživanja uticaja aerozagađenja na zdravlja građana Kantona Sarajevo u posljednje vrijeme, nisu vršena. Navodi da su glavni izvori zagađenja i mala kućna ložišta, velika ložišta za centralno grijanje na ugalj i drva /u zimskom periodu stambeno grijanje odnosno ložišta koja zbog nepotpunog sagorijevanja uzrokuju zagađenje zraka lebdećim česticama, azotnim diksidom i ugljen-monoksidom/, emisija iz saobraćaja tj. prevoznih sredstva, posebano vozila s dizelskim motorima.

„Većina polutanata dovodi do zdravstvenih posljedica na respiratornom tj. plućnom sistem, pojave i intenziviranja obstruktivnih bolesti, kao i dejstva na kardiovaskularni sistem u smislu povećanog krvnog pritiska, aritmija, anginoznih bolova, što može rezultirati ishemijskim bolestima srca, to jeste oštećenjem srca i krvnih sudova“, istakla je profesorica Mesihović-Dinarević.

Opasnost za djecu

Glavni ciljevi spomenutog projekta su usmjereni na procjenu uticaja povećane koncentracije polutanata u zraku na zdravlje stanovnika Kantona Sarajevo od predškolskog, školskog uzrasta i adultne populacije i dobivanje relevantnih podataka koji će pomoći u daljem poduzimanju konkretnih mjera i aktivnosti u zaštiti zdravlja stanovništva koji je izložen aerozagađenju.

Planirano je istraživanja provesti na uzroku oko 3.000 ispitanika u saradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, Fakultetom zdravstvenih studija Univerziteta u Sarajevu, Domovima zdravlja Kantona Sarajevo.

Akademkinja Mesihović-Dinarević smatra da spojem medicine i ekologije kao i rezultata drugih relevantnih istraživanja uz podršku šire društvene zajednice, treba promptno i odmah reagovati kako bi se krenulo planski ka rješavanju ovog dugogodišnjeg i gorućeg problema glavnog grada Bosne i Hercegovine, Sarajeva.

Ministar zdravstva mr. sci. Enis Hasanović je dao puno podršku planiranom projektu i istraživanju koje ima važnu poruku za kvalitet života stanovništva na području Kantona Sarajevo.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...