UVIJEK DOBRODOŠLE BRZE LEPINJICE IZ TAVE: Vjerovatno najjednostavniji recept za ova peciva...

(...) na koji ćete ikada naići.

  • Gastro

  • 07. Feb. 2024  07. Feb. 2024

  • 0

Tijesto se iznimno lako priprema i ne zahtijeva korištenje ni kvasca niti jogurta.

Lepinjice će biti gotove za 45 minuta i ovo je recept koji bi svakako trebali imati u svom repertoaru.

Sastojci:

180 goštrog pšeničnog brašna

1 kašičica praška za pecivo

1 prstohvat soli

100 ml hladne vode

1 kašika maslinovog ulja (ako nemate, može i obično)

ulje

Priprema:

1. Zamijesite tijesto

U zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo i so. Napravite udubinu na sredini pa ulijte hladnu vodu i maslinovo ulje. Miješajte pomoću drvene kuhače dok se smjesa ne počne povezivati, a zatim rukama. Prebacite na radnu površinu (dodatno brašno vam ne bi trebalo biti potrebno) i nekoliko puta preklopite kako biste stvorili kuglu tijesta. Vratite tijesto u zdjelu, pokrijte krpom i ostavite da se odmara 15 minuta.

2. Oblikujte lepinjice

Podijelite tijesto na 4 jednaka dijela i oblikujte u kuglice. Na sasvim lagano pobrašnjenoj površini, razvaljajte svaku kuglicu u krug promjera 18-19 cm. Pokušajte ne dodavati previše brašna jer bi to moglo lepinjice učiniti tvrdima.

3. Ispecite ih u tavi

Zagrijte tavu na srednje jakoj vatri. Kada se tava dobro zagrije, kuhinjskim kistom je obilato premažite maslinovim uljem. Stavite prvu lepinjicu u tavu i pecite 1-2 minute. Na površini bi se trebali pojaviti mjehurići, a donja strana bi trebala biti zlatna s tamnijim smeđim mrljama. Pomoću lopatice izvadite lepinju iz posude te ponovno premažite površinu tave uljem. Vratite lepinjicu natrag u tavu i pecite drugu stranu 1-2 min. Kada je prva lepinjica gotova, zamotajte je u čistu kuhinjsku krpu kako bi ostala topla i mekana. Ponovite postupak s preostalim lepinjama. 

4. Poslužite

Pečene lepinjice će ostati dobre 2-3 dana, ali ih je najbolje zagrijati na nekoliko sekundi u mikrovalnoj pećnici ili 5 do 10 minuta zamotane u aluminijskoj foliji u pećnici zagrijanoj na 180 stupeni. 

Napomena

Prva lepinjica možda neće imati previše mjehurića i neće toliko nabubriti te će se možda morati peći malo dulje od sljedećih.

Prijatno!:) 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...