Evropa
RISKANTNI POSLOVI VIKTORA ORBANA: Podigao je najveći kredit u historiji Mađarske, a mora ga brzo vratiti!
Prije 4h0
(...) na koji ćete ikada naići.
Gastro
07. Feb. 2024 07. Feb. 2024
0
Tijesto se iznimno lako priprema i ne zahtijeva korištenje ni kvasca niti jogurta.
Lepinjice će biti gotove za 45 minuta i ovo je recept koji bi svakako trebali imati u svom repertoaru.
Sastojci:
180 goštrog pšeničnog brašna
1 kašičica praška za pecivo
1 prstohvat soli
100 ml hladne vode
1 kašika maslinovog ulja (ako nemate, može i obično)
ulje
Priprema:
1. Zamijesite tijesto
U zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo i so. Napravite udubinu na sredini pa ulijte hladnu vodu i maslinovo ulje. Miješajte pomoću drvene kuhače dok se smjesa ne počne povezivati, a zatim rukama. Prebacite na radnu površinu (dodatno brašno vam ne bi trebalo biti potrebno) i nekoliko puta preklopite kako biste stvorili kuglu tijesta. Vratite tijesto u zdjelu, pokrijte krpom i ostavite da se odmara 15 minuta.
2. Oblikujte lepinjice
Podijelite tijesto na 4 jednaka dijela i oblikujte u kuglice. Na sasvim lagano pobrašnjenoj površini, razvaljajte svaku kuglicu u krug promjera 18-19 cm. Pokušajte ne dodavati previše brašna jer bi to moglo lepinjice učiniti tvrdima.
3. Ispecite ih u tavi
Zagrijte tavu na srednje jakoj vatri. Kada se tava dobro zagrije, kuhinjskim kistom je obilato premažite maslinovim uljem. Stavite prvu lepinjicu u tavu i pecite 1-2 minute. Na površini bi se trebali pojaviti mjehurići, a donja strana bi trebala biti zlatna s tamnijim smeđim mrljama. Pomoću lopatice izvadite lepinju iz posude te ponovno premažite površinu tave uljem. Vratite lepinjicu natrag u tavu i pecite drugu stranu 1-2 min. Kada je prva lepinjica gotova, zamotajte je u čistu kuhinjsku krpu kako bi ostala topla i mekana. Ponovite postupak s preostalim lepinjama.
4. Poslužite
Pečene lepinjice će ostati dobre 2-3 dana, ali ih je najbolje zagrijati na nekoliko sekundi u mikrovalnoj pećnici ili 5 do 10 minuta zamotane u aluminijskoj foliji u pećnici zagrijanoj na 180 stupeni.
Napomena
Prva lepinjica možda neće imati previše mjehurića i neće toliko nabubriti te će se možda morati peći malo dulje od sljedećih.
Prijatno!:)
Evropa
RISKANTNI POSLOVI VIKTORA ORBANA: Podigao je najveći kredit u historiji Mađarske, a mora ga brzo vratiti!
Prije 4h0
Društvo
I LJILJANI U PARIZU: Tokom ceremonije otvaranja OI u Parizu, prikazan tim BiH iz 1992. godine
Prije 4h0
Vijesti
OTVORENE OLIMPIJSKE IGRE U PARIZU: Francuzi priredili pravi spektakl pa na kraju iznenadili čitav svijet (FOTO, VIDEO)
Prije 4h0
Mini market
PREPOZNAJTE LI ČOVJEKA U KABANICI: U Parizu će navijati za Srbiju (FOTO)
Prije 4h1
Gastro
GOTOVO ZA 15 MINUTA: Ovaj recept za uštipke vam je dobro došao kada vam treba brzinski obrok
24. Jul. 20240
Gastro
KULINARSKI TRIK - HIT NA INTERNETU: Pogledajte kako od jedne litra mlijeka napraviti više od kilogram sira… (VIDEO)
24. Jul. 20240
Gastro
DRUGAČIJE PUNJENE PAPRIKE: Pet sastojaka sa kojima nema greške
Prije 15h0
Gastro
KAO IZ BAKINE KUHINJE: Napravite izvrsne čupavce po tradicionalnom receptu i oduševite ukućane… (VIDEO)
25. Jul. 20240
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.