Regija
NOVE GLAVOBOLJE ZA VUČIĆA: Građani blokirali ulice i most u Novom Sadu, za danas najavljuju još veći skup...
Prije 38 min0
(...) na koji ćete ikada naići.
Gastro
07. Feb. 2024 07. Feb. 2024
0
Tijesto se iznimno lako priprema i ne zahtijeva korištenje ni kvasca niti jogurta.
Lepinjice će biti gotove za 45 minuta i ovo je recept koji bi svakako trebali imati u svom repertoaru.
Sastojci:
180 goštrog pšeničnog brašna
1 kašičica praška za pecivo
1 prstohvat soli
100 ml hladne vode
1 kašika maslinovog ulja (ako nemate, može i obično)
ulje
Priprema:
1. Zamijesite tijesto
U zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo i so. Napravite udubinu na sredini pa ulijte hladnu vodu i maslinovo ulje. Miješajte pomoću drvene kuhače dok se smjesa ne počne povezivati, a zatim rukama. Prebacite na radnu površinu (dodatno brašno vam ne bi trebalo biti potrebno) i nekoliko puta preklopite kako biste stvorili kuglu tijesta. Vratite tijesto u zdjelu, pokrijte krpom i ostavite da se odmara 15 minuta.
2. Oblikujte lepinjice
Podijelite tijesto na 4 jednaka dijela i oblikujte u kuglice. Na sasvim lagano pobrašnjenoj površini, razvaljajte svaku kuglicu u krug promjera 18-19 cm. Pokušajte ne dodavati previše brašna jer bi to moglo lepinjice učiniti tvrdima.
3. Ispecite ih u tavi
Zagrijte tavu na srednje jakoj vatri. Kada se tava dobro zagrije, kuhinjskim kistom je obilato premažite maslinovim uljem. Stavite prvu lepinjicu u tavu i pecite 1-2 minute. Na površini bi se trebali pojaviti mjehurići, a donja strana bi trebala biti zlatna s tamnijim smeđim mrljama. Pomoću lopatice izvadite lepinju iz posude te ponovno premažite površinu tave uljem. Vratite lepinjicu natrag u tavu i pecite drugu stranu 1-2 min. Kada je prva lepinjica gotova, zamotajte je u čistu kuhinjsku krpu kako bi ostala topla i mekana. Ponovite postupak s preostalim lepinjama.
4. Poslužite
Pečene lepinjice će ostati dobre 2-3 dana, ali ih je najbolje zagrijati na nekoliko sekundi u mikrovalnoj pećnici ili 5 do 10 minuta zamotane u aluminijskoj foliji u pećnici zagrijanoj na 180 stupeni.
Napomena
Prva lepinjica možda neće imati previše mjehurića i neće toliko nabubriti te će se možda morati peći malo dulje od sljedećih.
Prijatno!:)
Regija
NOVE GLAVOBOLJE ZA VUČIĆA: Građani blokirali ulice i most u Novom Sadu, za danas najavljuju još veći skup...
Prije 38 min0
Evropa
DRAMATIČNE SNIMKE IZ UKRAJINE: Ruski agresori likvidirani moćnim američkim bombama, skladište uništeno...
Prije 59 min0
Svijet
NEVJEROVATNO: Ispred Kaptola postavljen ogroman zlatni kip Donalda Trumpa, pogledajte šta drži u ruci...
Prije 1h0
Jeste li znali
KRV JE TEKLA ULICAMA: U brutalnom masakru izginulo je više od 750.000 ljudi, a onda se sve promijenilo…
Prije 1h0
Gastro
HERCEGOVCI ZNAJU TAJNU: Danas pravimo domaće klepe prema tradicionalnoj recepturi, nema im ravnih (VIDEO)
16. Sep. 20250
Gastro
JESENSKI DRAGULJ - KUKURUZ: Snižava holesterol, pomaže probavi, mozgu i želucu, a najzdraviji je kada se priprema na jedan način...
16. Sep. 20250
Gastro
AKO NEMATE VREMENA ZA DUGO STAJANJE PORED ŠPORETA; OVO UVIJEK "PALI": Napravite zapečeni punjeni krompir
16. Sep. 20250
Gastro
U SPOJU LOŠE REAGUJU I STVARAJU NEŽELJENE EFEKTE: Ove namirnice nikad ne jedite zajedno
15. Sep. 20250
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.