HOĆE LI NEKO REAGIRATI NA KRŠENJE KRIVIČNOG ZAKONA: Kajan pozvao Gradsko vijeće i pravobranioca Mostara da pokrenu tužbu zbog promocije knjige zločinca Ćorića

Kajan je podsjetio kako je u Službenom listu Bosne i Hercegovine 27. jula 2021. godine objavljena odluka visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta o izmjenama Krivičnog zakona kojima se zabranjuje veličanje ratnih zločinaca. 

  • Vijesti

  • 17. Feb. 2024  29. Feb. 2024

  • 7

U Mostaru je sinoć upriličena promocija knjige presuđenog ratnog zločinca, nekadašnjeg načelnika Uprave Vojne policije Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) i ministra unutrašnjih poslova paradržavne tvorevine, tzv. Herceg-Bosne Valentina Ćorića.

Ćorić je osuđen za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti uključujući ubistvo, progon, deportaciju, silovanje, zatvaranje, protupravni rad i nečovječno postupanje.

Povodom promocije knjige presuđenog ratnog zločinca reagirali su gradski vijećnik Haris Nazdraić, zastupnik u Predstavničkom domu FBiH Sanel Kajan, Udruženje logoraša grada Mostara i Stoca.

Kajan je podsjetio kako je u Službenom listu Bosne i Hercegovine 27. jula 2021. godine objavljena odluka visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka o izmjenama Krivičnog zakona kojima se zabranjuje veličanje ratnih zločinaca. 

“Ko dodijeli priznanje, nagradu, spomenicu, bilo kakav podsjetnik ili bilo kakvu privilegiju ili slično osobi osuđenoj pravomoćnom presudom za genocid, zločin protiv čovječnosti ili ratni zločin, ili imenuje javni objekt kao što je ulica, trg, park, most, institucija, ustanova, općina ili grad, naselje i naseljeno mjesto, ili slično, ili registrira naziv po ili prema osobi osuđenoj pravomoćnom presudom za genocid, zločin protiv čovječnosti ili ratni zločin, ili bilo na koji način veliča osobu osuđenu pravomoćnom presudom za genocid, zločin protiv čovječnosti ili ratni zločin, kaznit će se kaznom zatvora od najmanje tri godine”, navedeno je u odluci visokog predstavnika o dopunu Krivičnog zakona BiH.

Kajan je na društvenim mrežama poručio da je jasno je da je promocija Ćorićeve knjige veličanje lika i djela presuđenog ratnog zločinca.

"Pozivam u prvom redu Gradsko vijeće Mostara tj. njihovog predsjednika da hitno pokrene tužbu ovim povodom. Pozivam javnog pravobranioca Mostara da poštuje zakon i reaguje po službenoj dužnosti na kršenje Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, te poduzme sve potrebne pravne korake", naveo je Kajan u svom postu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...