Evropa
RISKANTNI POSLOVI VIKTORA ORBANA: Podigao je najveći kredit u historiji Mađarske, a mora ga brzo vratiti!
Prije 4h0
Iako je preuranjeno zaključiti da su konzervansi u hrani štetni, studija naglašava mogućnost neželjenih posljedica na zdravlje crijeva zbog tih hemikalija.
Zdravlje
20. Feb. 2024
0
U nedavnoj studiji koju su proveli istraživači sa Univerziteta Chicago i Illinois Urbana-Champaign, izrazili su zabrinutost u vezi s utjecajem uobičajenog konzervansa nisina, koji se nalazi u raznim prehrambenim proizvodima, na mikrobiom ljudskih crijeva.
Nisin je, u biti, antibiotik koji se već dugo dodaje našoj hrani, ali nije dobro proučeno kako bi mogao utjecati na naše crijevne mikrobe, pojašnjava mikrobiolog Zhenrun Zhang.
Nisin, kategoriziran kao lantibiotik, poznat je po svojoj upotrebi u sprječavanju kontaminacije hrane. Studija je, međutim, istraživala šest tvari sličnih nisinu protiv korisnih i štetnih bakterija iz ljudskih crijeva. Rezultati su bili različiti, pri čemu je svaki lantibiotik utjecao, i na patogene, i na komenzalne bakterije koje podržavaju zdrava crijeva. Istraživanje je objavljeno u časopisu ACS Chemical Biology.
Ova je studija jedna od prvih koja je pokazala da su crijevni komenzali (bakterije koje sprječavaju kolonizaciju i prevladavanje mikroorganizama, op.ur.) osjetljivi na lantibiotike i ponekad su osjetljiviji od patogena, naglašava Zhang. Istraživanje postavlja pitanja o utjecaju konzervansa i konzervirane hrane na zdravlje želuca.
Iako je preuranjeno zaključiti da su konzervansi u hrani štetni, studija naglašava mogućnost neželjenih posljedica na zdravlje crijeva zbog tih hemikalija. Zhang stoga izražava zabrinutost zbog trenutnih razina lantibiotika u hrani.
S razinama lantibiotika koji su trenutno prisutni u hrani, vrlo je vjerovatno da bi mogli utjecati i na zdravlje naših crijeva, kaže.
Povijesno gledano, konzervansi za hranu evoluirali su od osnovnih aditiva poput soli i alkohola do složenijih sastojaka koji sprječavaju rast bakterija i plijesni, produžujući rok trajanja hrane. Nedavna istraživanja sugeriraju da metode obrade hrane mogu imati različite implikacije na naše cjelokupno zdravlje. No, ostaje neizvjesno uzrokuju li povećane količine lantibiotika u prerađenoj hrani posredno štetu, budući da postoji i njihova prirodna proizvodnja u ljudskim crijevima.
Čini se da lantibiotici i bakterije koje proizvode lantibiotike nisu uvijek dobri za zdravlje, pa tražimo načine da se suprotstavimo potencijalnom lošem utjecaju dok iskorištavamo njihova korisnija antimikrobna svojstva, zaključuje Zhang.
Evropa
RISKANTNI POSLOVI VIKTORA ORBANA: Podigao je najveći kredit u historiji Mađarske, a mora ga brzo vratiti!
Prije 4h0
Društvo
I LJILJANI U PARIZU: Tokom ceremonije otvaranja OI u Parizu, prikazan tim BiH iz 1992. godine
Prije 5h0
Vijesti
OTVORENE OLIMPIJSKE IGRE U PARIZU: Francuzi priredili pravi spektakl pa na kraju iznenadili čitav svijet (FOTO, VIDEO)
Prije 5h0
Mini market
PREPOZNAJTE LI ČOVJEKA U KABANICI: U Parizu će navijati za Srbiju (FOTO)
Prije 5h1
Zdravlje
AKO IMATE POVIŠEN HOLESTEROL: Uz samo šaku ovih zdravih grickalica dnevno brzo ćete poboljšati svoje zdravlje
Prije 17h0
Zdravlje
OBAVIJEST ZA KUPCE: Sa tržišta u BiH se povlače kocke za supu poznate kompanije "Podravka"
Prije 7h0
Zdravlje
NA VRHUNCU SU SEZONE: Breskve ili nektarine - šta je zdravije?
24. Jul. 20240
Zdravlje
DRAMATIČAN APEL NADLEŽNIH U FBiH: Registrovano šest smrtnih slučajeva, na jesen bi moglo doći do proboja epidemije u vrtiće
25. Jul. 20240
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.