MILORAD DODIK DIREKTNO IZ PODGORICE: "Srpski svet je fenomenalna ideja"

“Očekujemo da kroz neke reforme dođemo do statusa posmatrača. Evropski put ne može biti nauštrb identiteta i ne može propagirati jedinstvenu BiH. BiH može po uzoru na Belgiju ući u EU”, poručio je Dodik.

  • Politika

  • 27. Feb. 2024  

  • 0

Predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik poručio je danas tokom posjete Podgorici da je “srpski svet” fenomenalna ideja.

“Srpski svet je fenomenalna ideja i niko protiv toga ne bi trebao da ima ništa. Pozivam sve Srbe da se posvete elementima našeg nacionalnog identiteta jer on nije usmjeren ni protiv koga”, rekao je Dodik na pitanje kako napreduje “srpski svet”.

Dodik je, na konferenciji za medije sa predsjednikom crnogorskog parlamenta Andrijom Mandićem, rekao da kao predsjednik RS podržava mir, stabilnost i razvoj Crne Gore i opredjeljenje za članstvo u Evropskoj uniji. “Mi smo, kao RS, opredijeljeni za EU, a kao BiH smo kandidati”, kazao je on.

“Očekujemo da kroz neke reforme dođemo do statusa posmatrača. Evropski put ne može biti nauštrb identiteta i ne može propagirati jedinstvenu BiH. BiH može po uzoru na Belgiju ući u EU”, poručio je Dodik.

Podsjetio je da je BiH sačinjena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda, naglasivši da RS ne podržava unitarnu BiH. “RS je i protiv ulaska NATO. Poštujemo volju Crne Gore, ali tražimo i da se podrži naš stav. NATO je bombardovao RS, Srbiju i Crnu Goru bez odluke Savjeta bezbjednosti”, rekao je Dodik.

Dodik je rekao i da je u Crnu Goru došao da podrži Mandića.

“Svima želim – Albancima, Bošnjacima, Crnogorcima sve najbolje. Ali, moja pozicija zahtijeva da podržavam Srbe ma gdje bili. Kao što uvažavamo crnogorsku zajednicu u RS, imamo pripadnike te zajednice na vlasti. Očekujemo da i srpska nacija u Crnoj Gori na taj način bude zastupljena. Vjerujem da može da se izgradi prihvatljivije društvo, da Srbi ne budu diskriminisani kad je u pitanju zapošljavanje”, rekao je Dodik.

On je rekao da je ranija vlast u Crnoj Gori priznala Kosovo “nauštrb volje Srba”. Mandić je kazao da želi da Crna Gora stvara najbolje odnose sa susjedima.

“Ako nemate istančan osjećaj i za njihove potrebe, onda nešto nije sa vama u redu”, kazao je Mandić i dodao da mu je velika čast da primi Dodika. “Sem što sam predsjednik Skupštine, ja sam predsjednik Nove srpske demokratije. NSD i SNSD su sestrinske stranke. To su prije svega srpske stranke – srpski narod RS podržava njih, a crnogorski nas”, rekao je Mandić.

“Ko poštuje Dejton, poštuje i RS. Ko uvažava RS, ne može bez uvažavanja RS. Mi uvažavamo RS, jer uvažavamo BiH. To je odluka velikih sila, to je ono što je donio Dejton. Crna Gora poštuje BiH, Crna Gora poštuje RS koja je sa Federacijom BiH stvorila BiH. Zato sam danas te poruke mira prenio Dodiku”, dodao je Mandić.

On je rekao da je spreman da na isti način, kao što razgovara sa Dodikom, razgovara sa svim političarima u regionu.

Predskednik Crne Gore Jakov Milatović i premijer Milojko Spajić saopštili su da nisu imali zvanične informacije o posjeti Dodika, niti je od njih zvanično traženo da se sa njim sastanu.

Dodik nije znao da je danas godišnjica zločina u Štrpcima

Ranije je Dodik izjavio da nije znao da je danas godišnjica zločina u Štrpcima.”Nisam imao namjeru nikoga da isprovociram”, rekao je Dodik na konferenciji za medije sa predsjednikom crnogorskog parlamenta Andrijom Mandićem.

Mandić je rekao da godišnjica zločina u Štrpcima nema nikakve veze sa ovim susretom. “Osuđujemo svaki zločin, a naročito onaj u Štrpcima”, kazao je Mandić. Mandić je naveo i da promoviše ideju pomirenja među susjedima.”Neka sutra najave Bošnjaci, Albanci ili Hrvati dolazak u ovaj parlament, ja ću rado da ih primim”, istakao je Mandić.

Inače, kod zgrade Skupštine Crne Gore okupila se grupa građana u znak protesta zbog dolaska Milorada Dodika. Dodik ih je pozdravio sa podignuta tri prsta. Demonstranti su nosili transparente: “Da je vječna Bosna i Hercegovina”, “Putinovi poklisari nisu dobrodošli”, “Za cjelovitu i nedjeljivu BiH”, “Dodik nije put u Evropu”, “Nećemo Republiku Srpsku u Crnoj Gori”, “Srebrenica je genocid”,Štrpci 27.02.1993”, “Dalje ruke od promjene granica”…

Danas se navršava 31. godina od otmice putnika iz voza u mjestu Štrpci (BiH), zlostavljanja, mučenja i ubistva 20 civila nesrpske nacionalnosti. Pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS) su na željezničkoj stanici u Štrpcima 27. februara 1993. godine, iz voza koji je saobraćao na relaciji Beograd–Bar izveli i ubili 20 putnika.

Za zločin u Štrpcima, pred sudovima u regionu, pravnosnažno je osuđeno deset osoba.

Iz voza su oteti i ubijeni državljani tadašnje Savezne Republike Jugoslavije, uglavnom bošnjačke nacionalnosti, iz Beograda, Podgorice, Prijepolja i Bijelog Polja. Ubijeni su Esad Kapetanović, Ilijaz Ličina, Fehim Bakija, Šećo Softić, Rifat Husović, Halil Zupčević, Senad Đečević, Jusuf Rastoder, Ismet Babačić, Tomo Buzov i Adem Alomerović.

Ubijeni su i Muhedin Hanić, Safet Preljević, Džafer Topuzović, Rasim Ćorić, Fikret Memović, Fevzija Zeković, Nijazim Kajević, Zvjezdan Zuličić i još jedna neidentifikovana osoba.

Najmlađa žrtva zločina u Štrpcima imala je 16 godina, a najstarija 59 godina.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...