POMOZI BOŽE: Nema više Hercegovaca, Hrvatska će čak i svećenike uvoziti iz Azije

Ne zna se hoće li eventualna reforma svećeničke formacije utjecati na svećeničku kvantitetu, ali najavljene promjene mogle bi se odraziti na samu kvalitetu mladih klerika u Hrvatskoj

  • Regija

  • 27. Feb. 2024  27. Feb. 2024

  • 2

Budući da je mladih svećenika u Hrvatskoj očito sve manje, ovih se dana u Zagrebačkoj metropoliji raspravlja o “velikoj potrebi za duhovnim zvanjima”. Zagrebački nadbiskup i metropolit Dražen Kutleša naglasio je potrebu da nadbiskupijsko sjemenište i bogoslovija budu “dobro ustrojeni i da se kvalitetno radi”.

Iako se o ovome još ne govori glasno, trend sve manjeg broja svećeničkih zvanja iz zapadne Europe javlja se i u Hrvatskoj. Čak i onaj “klerički bazen” iz Bosne i Hercegovine više nije toliko dubok da može bez problema opskrbljivati i Hrvatsku, stoji u komentaru koji je u prošlom broju objavio zagrebački Express.

Ne čudi stoga ideja da se i u kontekstu stranih radnika iz pojedinih istočnoevropskih država te iz Afrike i Azije u Hrvatsku počnu “uvoziti” i strani svećenici. Takav trend prisutan je u pojedinim zemljama zapadne Evrope u kojima je sad već podjednak broj sve starijih domaćih i onih tzv. stranih svećenika.

Ne zna se hoće li eventualna reforma svećeničke formacije utjecati na svećeničku kvantitetu, ali najavljene promjene mogle bi se odraziti na samu kvalitetu mladih klerika u Hrvatskoj, prenosi Stav.ba.

Vatikanski stručnjaci jedan od uzroka aktualne crkvene krize vide, između ostalog, i u skromnoj kulturnoj razini i neadekvatnom teološkom obrazovanju klerika svih hijerarhijskih razina.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...