ZVONKO MILAS DOŠAO PO GLASOVE U BiH: „Naravno da se ne bih sastao s Komšićem. Svako tko uzurpira pravo hrvatskog naroda…“

"Da nisam uvjeren, vjerojatno ovdje sada ne bih sjedio s vama", kazao je Milas odgovarajući na pitanje vjeruje li u pobjedu HDZ-a na parlamentarnim izborima u Hrvatskoj.

  • Vijesti

  • 14. Mar. 2024  

  • 11

Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, gostovao je na RTVHB, medijskom glasilu pod kontrolom Čovićevog HDZ-a.

Milas je također nositelj HDZ-ove liste u XI. izbornoj jedinici (Hrvati iz BiH te iseljeništvo) na skorim parlamentarnim izborima u Hrvatskoj. Istaknuo je da je zbog toga ponosan te da na osnovu svog osmogodišnjeg iskustva na čelu Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH može dobro razumjeti Hrvate koji ne žive u Hrvatskoj.

"U mom fokusu bit će ono što je i sada - ljudi. Sve je zamjenjivo, sve se može ponovno izgraditi, sve se može ponovno stvoriti; jedino ljude ne možete nadomjestiti. Ako ljudi odu, onda ćemo vrlo teško stvoriti novu populaciju", rekao je Milas.

"Da nisam uvjeren, vjerojatno ovdje sada ne bih sjedio s vama", kazao je Milas odgovarajući na pitanje vjeruje li u pobjedu HDZ-a na parlamentarnim izborima u Hrvatskoj.

Upitan kako on gleda na fenomen "Komšić", Milas je kazao:

-Naravno da se ne bih sastao s Komšićem. Svako tko uzurpira pravo hrvatskog naroda da sam izabere svog predstavnika, bez obzira radi li se o članu Predsjedništva ili nekim drugim razinama vlasti, doista nemam s njim što razgovarati, rekao je Milas pojašnjavajući da su Hrvati konstitutivan i jednakopravan narod te da ta prava moraju u punini i konzumirati.

-Hrvati moraju imati pravo izabrati onoga tko će ih predstavljati bez obzira tko to bio", kazao je Milas.

Prijašnje hrvatske vlade i predsjednici nisu zagovarali takvu politiku te je s Pantovčaka i iz Banskih dvora išla podrška Komšiću. Referirajući se na ovu tvrdnju, Milas je kazao da je prije bilo "svega i svačega".

-Naše zajedništvo pa čak i osjećaj pripadnosti jednom narodu od 2000. do 2016. godine se možda izgubio i pogubio, ali nikada nije nestao. Danas je on ponovno jasan i snažan. Ono što su nekada radili predsjednici vlada i drugi predsjednici države koji su došli nakon Franje Tuđmana, po meni doista ne služi na čast hrvatskom narodu", rekao je Milas.

Stanoviti pomak u razumijevanju BiH

Upitan kako ljevica i desnica u Hrvatskoj razumiju političke procese u BiH, uz digresiju da malo radikalnija ljevica koja je predstavljena kroz stranku "Možemo" to baš i ne razumije, Milas je kazao da je u Hrvatskoj napravljen stanoviti pomak kod razumijevanja političke situacije u BiH na većem dijelu političkog spektra.

-Koliko tko razumije vjerojatno ovisi od toga koliko koga zanima i koliko je kome stalo do toga. Mislim da svaki normalan čovjek koji za sebe veli da je Hrvat može, ako želi, pokušati razumjeti", kazao je Milas.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 11

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...