NAJPOZNATIJA SVJETSKA DAMA S POLJINA: Prvakinja u biciklizmu Lejla Njemčević; kako dama od 53 kilograma biciklom osvaja planinske vrhove od preko 2.000 metara

Evo lagano sam, uz pomoć domaćih izdajnika, upao u dom najpoznatije svjetske dame s ovog VIP prostora. A, ona bi, po meni, trebala biti najčuvanija ličnost zlatne padine iznad Šehera.

  • Sport

  • 15. Mar. 2024  15. Mar. 2024

  • 0

Piše: Pavle PAVLOVIĆ

Lejla Njemčević, svjetska prvakinja u brdskom biciklizmu postala je ponosna nositeljica diplomatskog pasoša Bosne i Hercegovine. Zasluženo.  Nova vrijedna isprava olakšat će joj putovanja po našoj planeti u utrci za novim peharima, priznanjima.

To me je ponuklo da se prisjetim susreta sa šampionkom. Zahvaljujući poznatom filmskom  reditelju Ademiru Kenoviću, u pravom smislu riječi, banuo sam u kuću u kojoj je živi Lejla i njen suprug i trener Amar Njemčević. Kada sam bio u nezvanim gostima Lejla je još nosila prezime Tanović…

Ja mislim da policijske snage na čuvenim sarajevskim Poljinama, specijalnom rezervatu za najveće političke glave BiH, trebaju biti još budnije. Evo lagano sam, uz pomoć domaćih izdajnika, upao u dom najpoznatije svjetske dame s ovog VIP prostora. A, ona bi, po meni, trebala biti najčuvanija ličnost zlatne padine iznad Šehera. Niko kao ona ovdje nije vrijedan i mnogi će biti brzo zaboravljeni, ili presuđivani, a jedino njeni uspjesi i djela ostaju za vječnost zapisani u mondijalnim knjigama.

Lejla i Amar Njemčević (Foto: Ademir Kenović)

I na moje iznenađenje dočekala me tiha, skromna, mlada žena koja kao da se stidi što je toliko znana.Što joj najveći svjetski listovi i razne televizije ruše mir njene željene anonimnosti. Zato sam je možda i nepristojno gutao očima pokušavajući otkriti gdje se krije njena snaga, nevjerovatna energija što je stalno dovodi do planetarnih vrhova. Za ono što postiže trebalo bi da izgleda potpuno drukčije.

Jer, baš sam prije te nezvane posjete uživo gledao najbolje majstore na dva točka sa svih kontinenata kako u znoju lica svog, napetih mišica, nabreklih vena, uz glasno dahtanje, s mukom osvajaju opasne serpentine Biokova. A te visove i legendarni vrh Sveti Jure, na visini od 1762 metra, dama ispred mene osvajala je već nekoliko puta, iako ne podsjeća na one bildere na biciklima. Visoka 160 centimetara i teška 53 kilograma.

Moja zapanjenost još je veća kada doznajem da je nježna Lejla Tanović, čiji smo dom na Poljinama zaposjeli, to činila i na vrhovima Bjelašnice, na 2067 metara, kao i na brojnim planinskim visovima širom svijeta.

Dok ona to tiho i jednostavno kazuje bez naglašenih emocija, ja kontam kako , recimo, do visova Bjelašnice i automobili i motori s naporom brekeću. Kako li je tek osvojiti kilometre u visinu samo snagom mišića nogu. Kakvo to srce, pluća, kompletan organizam ima 27. godišnja doktorantica prava i prva profesionalna biciklistkinja u BiH?!

I pitam se kako je Lejla Tanović sve to mogla sama? Znam koliko društveno-politički faktori Jedne nam jedine cijene vrhunske sportiste, posebno u onim disciplinama u kojima se iskazuje pojedinac.Tada ljut na svoju nesmotrenost  tek primjećujem koliko nas više nego ljubazno gosti naočiti, crnokosi mladić. Nudi nas i ukusnim komadima torte, za koju mangupski pitam iz koje je slastičarne. Slijedi brzi odgovor iz Lejline pećnice.

Onda doznajem da je pred nama Amar Njemčević, glavni krivac za rađanje jedne sportske zvijezde kakvu Bosna i Hercegovina nikada nisu imale. Amar je vrhunski trener, majstor poticanja i motivisanja sportista. Posebno se iskazuje u trenucima kada takmičari o kojima brine počinju gubiti vjeru u svoje sposobnosti. Tada specijalnim pripremama, treninzima i prehranom postiže da njegovi puleni postaju Herkulesi, Spartanci. Da čine ono o čemu nisi mogli ni sanjati. Njegova veza sa Lejlom Tanović još je čvršća, jedinstvenija. Sada žive zajedno u dubokoj emotivnoj vezi. U kojoj šampionka biciklizma nema protekciju kada su u pitanju pripreme za nova visinska osvajanja na dva točka.

Lejla Njemčević i Pavle Pavlović (Foto: Ademir Kenović)

U toj trenersko-emotivnoj vezi Lejla i Amar su osvojili čitav niz pehara, simbola pobjeda. Sada je na vrhu, najbolja na svijetu u brdskom biciklizmu. Ponos BiH kao plivačica Lana Pudar i skijašica Elvedina Muzaferija

E, sad mi recite da nisam bio u pravu kada sam tvrdio da je Lejla Tanović, danas Njemčević,  najpoznatija svjetska dama s Poljina. Radostan sam što sam imao čast da zajedno poziram sa vrhunskom sportiskinjom jašući jedan od njenih takmičarskih bicikla.

...A, da, nisam otkrio ko su bili izdajnici s Poljina koji su mi pomogli da osvojim dom Tanović Njemčević. Bili su to gigant bh. filma Ademir Kenović, koji je autor ovih fotki i Haris Tanović, poznati sarajevski hirurg.

Tek kada smo kao najbolji diverzanti zauzeli tagirani objekt doznao sam da su Ademir i Haris prvi rođaci i da je gospon hirurg ponosni otac kraljice brdskih biciklističkih staza.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...