GAVRANKAPETANOVIĆ I DALJE "NA ČEKANJU": Vlada Federacije nijema na zahtjeve iz KCUS-a, članovi privremenog UO ne žele novi konkurs

Iz privremenog UO ističu da obrazloženje koje im je dostavio Rimac nije upravni akt po kojem se može dalje postupati

  • Vijesti

  • 17. Mar. 2024  17. Mar. 2024

  • 0

Privremeni Upravni odbor Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu početkom marta zvanično se obratio Vladi Federacije BiH i federalnom ministru zdravstva Nediljku Rimcu sa zahtjevom da se u što kraćem roku donese upravni akt u vezi sa (ne)imenovanjem prof. dr. Ismeta Gavrankapetanovića za generalnog direktora KCUS-a.

Podsjetimo, Federalno ministarstvo zdravstva 21. februara ove godine obavijestilo je UO Kliničkog centra da ne daje saglasnost na imenovanje prof. dr. Ismeta Gavrankapetanovića za generalnog direktora jer su utvrđene nepravilnosti po više osnova u dokumentaciji koju je Gavrankapetanović dostavio na konkurs.

Međutim, iz privremenog Upravnog odbora ističu da obrazloženje koje im je dostavio Rimac nije upravni akt po kojem se može dalje postupati i sada traže od ministra, odnosno od Vlade FBiH da donesu navedeni upravni akt.

"Obzirom da iz sadržaja navedenog akta proizlazi da federalni ministar zdravstva odbija dati saglasnost na izbor prvorangiranog kandidata za direktora KCUS-a, prof. dr. Ismeta Gavrankapetanovića, molimo jer je neophodno da federalni ministar prilikom odlučivanja o pravu kandidata donese upravni akt-rješenje s odgovarajućom poukom o pravnom lijeku kako bi se u skladu sa članom 6. Evropske konvencije o ljudskim pravima koja ima supremaciju u primjeni u Bosni i Hercegovini, te Ustavu Bosne i Hercegovine i Ustavu Federacije Bosne i Hercegovine, osigurala eventualna sudska zaštita i mogućnost preispitivanja zakonitosti donesenog rješenja.

Tražimo da ministar donese upravni akt-rješenje kojim će nedvosmisleno i jasno dati ili uskratiti svoju saglasnost za imenovanje predloženog kandidata po provedenoj konkursnoj proceduri na mjesto generalnog direktora KCUS-a uz odgovarajuću pouku o pravnom lijeku, kako bi se u konkretnoj stvari mogla donijeti konačna odluka", naveli su iz UO KCUS-a u svom zahtjevu upućenom prema federalnoj Vladi.

Zbog odluke ministra Rimca da ne potpiše saglasnost, kao moguća opcija spominje se i raspisivanje novog konkursa za generalnog direktora KCUS-a. No, kako nezvanično saznajemo, većina članova privremenog UO i dalje insistiraju na tome da Vlada Federacije donese konačnu odluku i riješi situaciju u vezi sa imenovanjem Gavrankapetanovića. Pojedini članovi Upravnog odbora su jasno dali do znanja da neće podržati raspisivanje novog konkursa ukoliko taj prijedlog dođe na dnevni red.

Cijelu situaciju moglo bi dodatno zakomplikovati to što privremenom Upravnom odboru KCUS-a mandat ističe početkom aprila, a iz Vlade Federacije i dalje se ne oglašavaju o ovom pitanju. U međuvremenu, na mjestu vršioca dužnosti generalnog direktora KCUS-a ostaje prim. dr. Alen Pilav, koji je uz Gavrankapetanovića, Mevludina Mekića i Sanelu Salihagić bio jedan od prijavljenih kandidata na konkursu.  

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...