MINISTRICA POZDER U NOVOM TRAVNIKU: Nekropola stećaka Maculje i spomenik Smrikama su kulturni biseri ove regije

Načelnik Dujo se zahvalio ministrici Pozder na brzoj reakciji i istakao je da su imali ugodan i važan razgovor o potencijalima Novog Travnika.

  • Kultura

  • 04. Apr. 2024  

  • 0

Federalna ministrica okoliša i turizma Nasiha Pozder u petak je, na poziv načelnika Stjepana Duje, posjetila Novi Travnik. Iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma su saopćili da se radi o prvoj službenoj posjeti ministrice Pozder ovoj općini. Glavna tema razgovora su bili zajednički projekti i ideje kako bi Novi Travnik imao što bolju turističku ponudu, ali kako bi se kvalitetno zaštitio okoliš u toj sredini.

Načelnik Dujo se zahvalio ministrici Pozder na brzoj reakciji i istakao je da su imali ugodan i važan razgovor o potencijalima Novog Travnika.

– Otvorili smo teme o tome što to Novi Travnik može poboljšati u vezi s turističkom ponudom, a posebno imajući u vidu da na prostoru naše općine imamo mnogobrojno kulturno i povijesno naslijeđe. Važno je da mi kao lokalna zajednica imamo kvalitetne i dobre projekte i siguran sam da će takvi biti podržani i s federalne razine – izjavio je načelnik Dujo.

Ministrica Pozder je pojasnila da njen princip rada podrazumijeva konstantne posjete i razgovor s ljudima na terenu.

– To je najbolji način da vidimo šta su stvarne potrebe i kako u sinergiji možemo poboljšati stanju i u turizmu i u okolišu. Načelnik pokazuje svoju veliku spremnost i želju da Novi Travnik ima dobre projekte i da dalje razvija općinu. Fenomenalna je nekropola Maculje, koja je u sklopu projekta ‘Stećci – srednjovjekovni nadgrobni spomenici’ uvrštena na UNESCO-ov popis svjetske baštine, kao što je sjajna i nekropola – spomenik žrtvama fašizma iz Drugog svjetskog rata na Smrikama, velikog arhitekte, umjetnika Bogdana Bogdanovića. Ova dva bisera važni su spomenici kulture i mogu značajno biti i veće turističke atrakcije ove regije. Zajedno ćemo raditi da Novi Travnik bude važna destinacija za turiste i posjetioce – rekla je ministrica Pozder, saopćeno je iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...