KONAKOVIĆ POSTAVIO NEKOLIKO PITANJA: "Zašto mi ne dozvoljavate da budem i Bošnjak u svojoj Bosni i Hercegovini?"

"Ne tjeram nikoga da se izjašnjava kao Bošnjak ako to sam ne osjeća, uvažavam i poštujem stavove drugih ljudi, njihova vjerska i svaka druga ubjeđenja. Ne branite meni moje..."

  • Mini market

  • 09. Apr. 2024  09. Apr. 2024

  • 9

Lider Naroda i pravde i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković osvrnuo se na kritike na najavljeni sastanak političkih lidera Bošnjaka iz BiH i regije.

"Neprimjerenim smatram poređenje člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denisa Bećirevića koji ovakav skup poredi sa 'srednjovjekovnim modelom' jer naše okupljanje ni na koji način ne derogira institicije BiH niti im umanjuje značaj", naveo je Konaković.

Njegovu reakciju prenosimo u cijelosti:

"Ja sam Bosanac i Hercegovac, živim u svojoj domovini Bosni i Hercegovini. Za svoju domovinu sam se borio, branio je od agresora, njen sam dres na međunarodnim takmičenjima nosio, a danas je kao ministar vanjskih poslova predstavljam i promovišem u cijelom svijetu, neumorno i ulažući svaki atom energije. 

Jer volim svoju domovinu Bosnu i Hercegovinu. Zašto mi ne dozvoljavate da budem i Bošnjak u svojoj Bosni i Hercegovini?

Zašto mi poručujete da ne mogu biti Bošnjak i Bosanac i Hercegovac u isto vrijeme? Zašto mi kao Bošnjaku branite da sa Bošnjacima koji žive u drugim zemljama regiona gradim i jačam odnose? Znate li sa koliko emocija Bošnjaci regiona gledaju u svoju matičnu zemlju?

Znate li koliko čekaju da ih političko Sarajevo pozove i okupi? Da znate, nikad se ovom skupu ne bi protivili i ne bi stranačke interese stavljali iznad interesa našeg naroda, a svoja bi ega i sujete zaključali u ladice barem kratko. Ja se barem nadam da je razlog vaših reakcija neznanje, a ne nešto drugo.

Ne tjeram nikoga da se izjašnjava kao Bošnjak ako to sam ne osjeća, uvažavam i poštujem stavove drugih ljudi, njihova vjerska i svaka druga ubjeđenja. Ne branite meni moje.

Neprimjerenim smatram poređenje člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denisa Bećirevića koji ovakav skup poredi sa 'srednjovjekovnim modelom' jer naše okupljanje ni na koji način ne derogira institicije BiH niti im umanjuje značaj.

Svakim ću atomom energije raditi na daljem jačanju državnih institucija, a jednakim žarom ću se boriti za očuvanje identiteta svog naroda jer to dvoje može i ide zajedno. Sastanak će se održati u petak ako Bog da, po planu. Odazvao se veliki broj pozvanih. Vi koje ovaj skup nervira treba da znate da je prvi i da ći ih biti još", naveo je Konaković.

Ja sam Bosanac i Hercegovac, živim u svojoj domovini Bosni i Hercegovini. Za svoju domovinu sam se borio, branio je od...

Objavljuje Elmedin KonakovicUtorak, 9. travnja 2024.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 9

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...