"PITANJE JE KOLIKO ĆE VLASTI U SRBIJI...": Vesna Pusić o EU putu naše zemlje, ali i sukobu između Izraela i Irana

"Podrška Netanyahuu i u samom Izraelu i međunarodno bitno pada..."

  • Politika

  • 16. Apr. 2024  16. Apr. 2024

  • 1

Bivša ministrica vanjskih poslova Hrvatske Vesna Pusić gostovala je na N1 televiziji. Komentirala je aktualne vanjskopolitičke teme, uključujući i sukob između Izraela i Irana. Smatra kako je osveta Irana bila najavljena i ograničena kako sukob ne bi eskalirao dalje.

"Pitanje je kako će Netanyahuov režim na to reagirati i pitanje je koliko će slušati američke saveznike koji su za njih s jedne strane ključni. S druge strane, Netanyahuov režim se često ponaša suprotno interesima i savjeta američkih vlasti", kazala je. 

"Pitanje je na koji način Netanyahu i njegovi partneri misle izaći iz ove situacije katastrofalnog rata u Gazi. Postoji bojazan da je pokušaj da se taj rat proširi jedan od načina na koji Netanyahu misli izaći iz pat pozicije u kojoj se našao", upozorila je.

"Pada međunarodna podrška Netanyahuu i Izraelu"

"Rješenje o kojem se nekad mnogo govorilo, a to je rješenje dvije države, je sada ponovno postalo aktualno, međutim, istovremeno je taj kontekst proizveo situaciju u kojoj to danas više nije realno", dodala je. 

Vjeruje kako ideja jedne države u kojoj bi svi imali jednaka prava u ovom trenutku izgleda kao "daleka obala". "Prema nekoj vrsti rješenja se mora ići", naglasila je. 

"Podrška Netanyahuu i u samom Izraelu i međunarodno bitno pada. Zbog spasa Izraela se mora ići u izbore i izabrati nove vlasti. Njegova vlast je svakako donijela tragediju Palestini, ali je dramatično ugrozila i sigurnost Izraela", navela je. 

"Pitanje je koliko će Dodik moći minirati BiH"

Govorila je i o europskom putu BiH i Kosova.

"Pitanje je koliko će vlasti u Srbiji u suradnji s Miloradom Dodikom to moći minirati. To je glavno pitanje što se tiče BiH. Građani BiH, uključujući i građane Republike Srpske, još uvijek većinski podržavaju članstvo BiH u Europskoj uniji. Za BiH, to je jedini put stabilizacije i izgradnje institucija države", rekla je. 

"Izvještaj o kvalificiranosti Kosova za EU je pozitivan. Govori da je Kosovo po svim kriterijima ispunilo uvjete za članstvo. Često se spominje formiranje zajednice srpskih općina kao neki uvjet za članstvo, međutim u istom tom sporazumu je jedan od uvjeta napredovanja i Srbije i Kosova prema članstvu da se međusobno neće sprječavati u pridruživanju međunarodnim organizacijama", zaključila je. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...