REDŽEPI, ZAMJENICA PREMIJERA KOSOVA: Želimo tužiti Srbiju za ratne zločine; Bošnjaci u BiH previše šute

Redžepi govori o Vučiću, RS-u, Banjskoj, tolerantnim Bošnjacima koji dugo šute i ZSO koju, kako kaže Redžepi, Srbi nikada neće dobiti na način kako to oni žele.

  • Regija

  • 17. Apr. 2024  

  • 4

Prijem Kosova u Vijeće Evrope za Srbiju je rak-rana. Nakon Rezolucije o Srebrenici u UN, Kosovo kao država želi tužiti Srbiju za ratne zločine, kaže u intervjuu za Mrežu Emilija Redžepi, zamjenica premijera Kosova. Redžepi govori o Vučiću, RS-u, Banjskoj, tolerantnim Bošnjacima koji dugo šute i ZSO koju, kako kaže Redžepi, Srbi nikada neće dobiti na način kako to oni žele.

Redžepi ističe da postoji zabrinutost za mir i sigurnost u regionu, ali, ocijenila je - vrijeme ratova je prošlo.

„Nikome nije u interesu da dođe do bilo kakvog sukoba sa svojim komšijama. Rat nikome ne donosi dobro. Mir i sigurnost nemaju alternativu i nadam se da svjetske sile neće dozvoliti da se neko poigra sa našim životima“, smatra Redžepi.

Srbija svojim djelima pokazuje da je remetilački faktor na Balkanu, naglašava Redžepi.

„Uvijek je nešto turbulentno kod nas na Kosovu. Prošle godine smo imali teroristički akt na našu državu, konstantno su neke tenzije na sjeveru. Srbijanska vlast de facto, gdje god Srbi živjeli u regionu, uvijek utječe na njih da dođe do nestabilnosti. Uvijek žele da imaju prostor za djelovanje, to nije dobro ni za srpski narod. Oni moraju razmišljati kosovski, a ne srpski. Na Kosovu žive i Albanci, Bošnjaci, Turci, Romi i svi drugi građani na ravnopravnoj osnovi. Države su građanske i u tom kontekstu morate poštovati sva njihova prava“, navodi ona.

O navodima da Vladimir Putin i Aleksandar Vučić spremaju 'nešto' na Kosovu, poručila je:

„Na Kosovu je NATO, odnosno KFOR, i ne vjerujem da neko može napasti tako ogromnu vojnu silu. Da biste došli do nekih svojih sitnih političkih poena, onda ćete uvijek zveckati oružjem na graničnom prijelazu. Mislim da se to više neće dogoditi, nakon Banjske je sasvim druga situacija. Međunarodni faktor nije vjerovao da oni mogu to da urade, i s dronovima i teškim naoružanjem. Premijer Albin Kurti ni pod tačkom razno ne da teritorijalni integritet i suverenitet naše države“, objašnjava Redžepi.

Smatra da će Kosovo biti primljeno u Vijeće Evrope.

„Trudimo se da uradimo sve što je potrebno. Ispunili smo sve kriterije koji su traženi. Naša borba za vladavinu prava i suzbijanje korupcije i dalje će se nastaviti“, navela je.

Za Srbiju je to rak-rana, dodaje.

„Oni nas i dalje tretiraju kao 'srce Srbije', mi za njih nismo država. Međutim, Kosovo je završena priča. Funkcionišemo nezavisno od bilo koga“.

Dalje navodi, 'vi ovdje u BiH ste puno opterećeni Republikom Srpskom i Vučićem, za nas su oni komšije i želimo normalizaciju odnosa – njihova stvar je kakvu percepciju razmišljanja imaju o nama'.

Kosovo Srbima na Kosovu ne bi trebalo dati ništa više nego bilo kom drugom narodu, kazala je.

„Svi trebaju biti ravnopravni. Postoji zabrinutost da se nešto ne dogodi kod nas kao što vi imate Republiku Srpsku. Pokušavamo da napravimo najbolji mogući draft koji neće štetiti našoj državi, a dat će prostora Srbima za pravilnu integraciju. Sve ono što Vučić misli da može da uradi i da destabilizuje Kosovo preko ZSO, Kurti to neće dozvoliti. Nije u redu da imamo neku drugu državu u svojoj državi. Negativno iskustvo u BiH, i RS kao veliki remetilački faktor, može se reflektirati nešto takvo i kod nas i mi to ne možemo dozvoliti“, navela je Redžepi.

Govoreći o Rezoluciji o Srebrenici, kazala je da se Vučić 'ne može igrati sa velikim svjetskim silama'.

„Rezolucija u UN-u mora proći zato što je ljudski da se to osudi. Žrtva zaslužuje pravdu i to se mora dogoditi. Nigdje ne piše da je to protiv srpskog naroda, Vučić želi da pravi drame i filmove od svega“.

Bošnjački političari u BiH su previše tolerantni na izjave i stavove predstavnika srpskog naroda u RS-u i Srbiji, ocijenila je Redžepi.

„Smatram da trebate imati čovjeka poput Kurtija u BiH, da jednostavno ne da na bošnjački narod“, istakla je.

Govorila je i o sljedećem koraku Kosova, ukoliko bude primljeno u Vijeće Evrope.

„Čekamo da vidimo šta će se desiti s Rezolucijom o Srebrenici. Mi želimo tužiti Srbiju za ratne zločine na Kosovu. Hiljade i hiljade mrtvih imamo, među njima veliki broj djece i starih. Po selu ima zakopanih, imamo hiljade nestalih osoba. Mislim da ćemo to uraditi. Tražimo pravdu za žrtve. Poslije svega što se izdešavalo na prostorima bivše Jugoslavije, neko mora odgovarati“, zaključila je Redžepi.

federalna.ba

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...