ODNOSI SE POGORŠALI I NIKAD NISU BILI NA NIŽEM NIVOU: Ruski vojnici se povlače sa granice...

(...) Armenije i Azerbejdžana.

  • Svijet

  • 09. Maj 2024  09. Maj 2024

  • 0

Šef parlamentarne grupe vladajuće armenske stranke Građanski ugovor Hayk Konjoryan poručio je da je Rusija započela povlačenje stotine svojih vojnika sa pozicija duž granica Armenije.

On je dodao da je postignut dogovor o povlačenju ruske granične straže iz regija Tavuš, Syunik, Vyats Dzor, Gegharkunik i Ararat, koji se nalaze duž granice sa Azerbejdžanom, prenose agencije.

Povlačenje je uslijedilo dan nakon što se armenski premijer Nikol Pašinjan sastao sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Moskvi, gdje su razgovarali o važnim bilateralnim pitanjima.

Na pitanje novinara da li su lideri razgovarali o povlačenju ruskih vojnika, glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov je potvrdio da je to bila tema razgovora.

Odnosi između Armenije i Rusije posljednjih godina su se naglo pogoršali i stručnjaci tvrde da nikada nisu bili na nižem nivou.

Premijer Armenije Nikol Pašinjan izjavio je kako će Armenija odbiti učešće u finansiraju vojne alijanse ODKB koju predvodi Rusija, a koju mnogi nazvijau istočnim NATO savezom.

Armenija je umjesto toga najavila održavanje zajedničkih vojnih vježbi sa američkim snagama.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...